Mainos

Vaihto-oppilasvuosi ei ole valmismatka

Vaihto-oppilasvuotta ei voi rinnastaa valmismatkaan, katsoo EY:n tuomioistuin. Tänään annettu ratkaisu merkitsee sitä, ettei oppilasvaihdon järjestäjien tarvitse maksaa matkatoimistoilta vaadittavia vakuusmaksuja.

Tuomioistuin otti kantaa Suomesta lähteneeseen tapaukseen. Korkein hallinto-oikeus oli pyytänyt EY:n tuomioistuimelta tulkintaa, ovatko vaihto-oppilasvuodet valmismatkoja, eli pitääkö järjestäjän maksaa niistä vakuusmaksuja. Tuomioistuin päätyi ratkaisussaan eri kannalle kuin julkisasiamies, joka viime heinäkuussa katsoi, että valmismatkadirektiiviä on sovellettava.

Kuluttajavirasto oli toukokuussa 1995 vaatinut vaihto-oppilasjärjestö AFS Finlandia ilmoittautumaan valmismatkaliikerekisteriin ja maksamaan vakuudet, koska viraston mielestä vaihtovuosiin pitäisi soveltaa samoja sääntöjä kuin muihin pakettimatkoihin. Yhdistys kieltäytyi, ja valitti asiasta KHO:een, kun kuluttajavirasto oli lokakuussa 1996 kieltänyt sitä harjoittamasta toimintaa.

EY-tuomioistuin antoi ratkaisussaan määritelmän niistä vaihto-oppilasmatkoista, joihin valmismatkadirektiiviä ei sovelleta. Vaatimukset ovat, että matka kestää noin puoli vuotta tai noin vuoden, että oppilas käy kohdemaassa koulua tutustuakseen kohdemaan ihmisiin ja kulttuuriin ja että oppilas asuu matkan aikana korvauksetta isäntäperheessä, ikään kuin hän olisi sen jäsen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.