Vaihto-opiskelu kiinnostaa eurooppalaisia opiskelijoita

Entistä useampi eurooppalaisopiskelija mielii ulkomaille. Tämä näkyy siinä, että maailman menestynein opiskelijavaihto-ohjelma Erasmus löi jälleen ennätyksensä.

Myös suomalaisopiskelijat olivat hieman aiempaa innokkaampia lähtemään Erasmus-vaihtoon. Lukuvuoden 2009–2010 aikana opiskelijavaihtoon otti osaa noin 3 500 ja harjoittelijavaihtoon yli tuhat suomalaista opiskelijaa.

Suomi oli kohdemaana kymmenenneksi suosituin. Saapuvia vaihto-opiskelijoita on enemmän kuin lähteviä, kertoo projektikoordinaattori Sini Piippo Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksesta Cimosta. Ohjelman alussa Suomessa pelättiin, ettei vetovoima riitä.

– Suomella on vaihto-opiskelijoiden keskuudessa hyvä maine. Ulkomaalaiset tuntevat esimerkiksi Pisa-tutkimuksen tulokset, puhtaan luonnon sekä sen, että Suomessa pärjää hyvin englannin kielellä, Piippo luettelee.

Lisäksi suomalaisissa korkeakouluissa on tarjolla paljon englanninkielistä opetusta.

Kielitaidon kartuttaminen on Piipon mukaan usein suuri, muttei ainoa syy osallistua Erasmus-ohjelmaan. Ulkomailla asuminen paitsi saattaa olla avuksi työmarkkinoilla, myös itsenäistää ja kasvattaa.

– Jotkut ovat kertoneet, että vaihdossa saadut kokemukset ovat muuttaneet koko elämän suunnan, Piippo toteaa.

Suomesta sekä opiskelijavaihtoon että harjoitteluun lähteneiden keskuudessa suosituimmat kohdemaat olivat Saksa, Espanja ja Iso-Britannia.

Korkeakoulut vaihdon uranuurtajia

Yhteensä 213 000 opiskelijaa sai lukuvuonna 2009–2010 Erasmus-apurahan ulkomailla opiskelemista tai harjoittelua varten. Edeltävänä vuonna vastaava luku oli 199 000.

Projektikoordinaattori Piippo kertoo, että Suomen korkeakouluihin saapuvista vaihto-opiskelijoista kolme neljästä tulee ohjelman kautta. Suomalaisista vaihto-opiskelijoista noin puolet hyödyntää Erasmusta.

Piipon mukaan korkeakoulut ovat kansainvälisten vaihtojen uranuurtajia Suomessa.

– Nykyään vaihtoon pääsee muiltakin koulutusasteilta ja myös muodollisen koulutuksen ulkopuolelta.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat