Mainos

Vaiettu asia: Suomikin osallistui holokaustiin

Kotimaisessa historiantutkimuksessa ja julkisessa keskustelussa on käsitelty yllättävän vähän suomalaisten osuutta holokaustissa.

- Suomellakin oli kuitenkin rooli holokaustissa. Tämä ilmeni kahdeksan juutalaisen luovuttamisessa saksalaisille marraskuussa 1942, sanoo filosofian tohtori Antero Holmila.

Lisäksi Waffen-SS:n vapaaehtoiset suomalaiset toimivat tuhoamissodan ilmapiirissä saksalaisten pääsotanäyttämällä, itärintamalla. Kiistatonta näyttöä siitä, että suomalaiset olisivat osallistuneet siellä juutalaisten teloituksiin, ei Holmilan mukaan ole. Mutta vastuu ei hänen mielestään rajoitu vain niihin, jotka vetivät liipaisimesta.

- Suomalaisten tiedetään osallistuneen muun muassa juutalaisten vartiointiin sekä heidän vaatteidensa ja arvoesineidensä keräämiseen. Tämäkin on osallistumista holokaustiin, vaikka sitä ei ole Suomessa haluttu tai uskallettu vielä tunnustaa, hän huomauttaa.

Antero Holmilalta on juuri ilmestynyt teos Holokausti, tapahtumat ja tulkinnat (Atena).

Luovutukset aiheuttivat kriisin hallituksessa

Holmila korostaa, että kahdeksan juutalaisen luovutuksessa ei ollut kyse esimerkiksi poliisitoimesta, kuten suomalaiset selittivät asiaa jälkeenpäin.

- Saksalaisten näkökulmasta katsoen nämä luovutukset eivät muuta olleetkaan kuin osallistumista holokaustiin.

Saksalaisille luovutetut surmattiin joko Tallinnassa tai Auschwitzissa, paitsi yksi, joka selvisi hengissä.

Holmila kuitenkin korostaa, että myös osallisuuden rajat on tunnettava. Tässä valossa Suomen rooli ei ollut kovin suuri.

- Pitää lisäksi muistaa, että luovutukset herättivät tapahtuma-aikana meillä myös vastalauseita. Asia kuohutti maan hallitusta ja synnytti jopa pienen kriisin eri ministerien uhatessa erolla.

Suomi osallistui Saksan tuhoamissotaan myös Lapissa antamalla saksalaisen Einsatzkommando Finnlandin käyttöön henkilökuntaa. Valpon jäsenet olivat erottelemassa neuvostosotavankien joukosta juutalaisia ja kommunisteja, jotka saksalaiset surmasivat.

Sota itärintamalla oli tuhoamissotaa

Waffen-SS:n riveissä taisteli noin 1400 vapaaehtoista suomalaista. Holmilan mukaan meillä on pitkään pidetty yllä mielikuvaa, jonka mukaan Waffen-SS olisi ollut vain tavalliseen sodankäyntiin osallistunut eliittisotilaiden joukko. Myytti tästä on jo murtunut, mutta Suomessa siihen on vielä haluttu uskoa, Holmila lisää.

- Sota Saksan itärintamalla oli tuhoamissotaa, jolla oli selkeä ideologinen ja rodullinen sävy. Siellä olivat käytössä aivan eri sodan lait tai laittomuudet kuin sotarintamilla oli koskaan aiemmin ollut. Ja tässä ilmapiirissä toimivat sekä Waffen-SS että Saksan asevelvollisuusarmeija Wehrmacht.

Samaisessa tuhoamissodan ilmapiirissä toimivat hänen mukaansa myös vapaaehtoiset suomalaiset.

- Tätä itärintaman tuhoamissodan dynamiikkaa ei ole Suomessa haluttu ottaa perustavaa laatua olevaksi lähtökohdaksi, koska se on ikävä asia. Mutta saksalaisetkin pystyvät tämän kanssa toimimaan ja elämään sekä sitä kriittisesti arvioimaan. Sen sijaan meidän demokraattinen historiakulttuuri on jotenkin niin sisäänpäin lämpiävä tai nurkkapatrioottinen, että Olavi Paavolaista lainatakseni emme oikein ymmärrä, mitä Euroopassa tapahtuu, Holmila sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.