Vähän lunta ja paljon pakkasta: Putket jäätyvät nyt!

Kun pitkän ja märän syksyn päälle saatiin kunnon pakkaset, seuraukset näkyvät nyt putkien jäätymisenä.

- Puhelin pirisee niin ahkerasti nyt, että täytyy keikkoja siirtää jo toisille firmoille, päivittelee putkiasentaja Mikko Forsell Peten Putki Oy:stä.

Putkien jäätyminen ei välttämättä katso talon ikää tai mallia.

- Pääosin ne ovat vanhoja taloja, missä on rossipohja, mutta oli viikonloppuna ihan kerrostaloja, rivitaloja, kaikenlaisia omakotitaloja, selvittää Forsell.

NÄIN PIDÄT PUTKET SULANA:

1. Jos lunta on, kolaa sitä talon seinustalle yli kivijalan rajan. Lumi suojaa talon alla olevia putkia.

2. Muista jättää vesihana valumaan yön ajaksi ja aina, kun vettä ei käytetä useaan tuntiin. Veden tulee valua yhtenäisenä, ohuena nauhana, pelkkä tippuminen ei auta.

3. Pidä ovet avoinna sinne, missä vesimittari sijaitsee. Jos mittari on komerossa tai kiinni olevassa kaapissa, avaa ovi jotta tila pysyy lämpimänä.

4. Jos putket jäätyvät jatkuvasti, harkitse sulanapitokaapelin asentamista. Kaapeli maksaa noin kympin metri. Putkien lisäeristäminen auttaa myös, saatavilla on useita valmiita  eristerullia putken ympärille asennettavaksi.

Maanantaiaamuna hän riensi jo sunnuntaina tulleen jäätymisongelman perään. Jessica Roiko odotteli putkien avaamista yli vuorokauden.

- Unohdin jättää vesihanan valumaan kun tulin lauantaiyönä töistä. Niinpä sunnuntaiaamuna tyttö ilmoitti, että vettä ei tule, kertoo Rotko.

Putket jäätyvät nyt herkästi siksi, että maassa ei ole lumipeitettä eristeenä. Kylmyys menee kivijalasta sisään, kun talojen ympärille ei synny lumisuojusta.

- Nyt on ollut pitkä ja märkä talvi, eikä lunta ole maassa juuri yhtään. Kun pakkanen tulee yhtäkkiä näin rajuna, lumesta ei ole eristeeksi, kertoo putkiasentaja Forsell.

Sulanapitokaapelit tulevat

Osa kansasta ei luota enää vanhoihin vedenvalutusnikseihin, vaan on ottanut käyttöön sulanapitokaapelit. Tämä ohut sähkökaapeli sijoitetaan putken sisään, jolloin sähkövirta pitää putken sulana kaikissa oloissa.

- Nykyisin kaapeli on automaattinen, se sulattaa vain silloin kun on tarve. Kun putki jäähtyy, kaapelin teho kasvaa, muutoin se ei kuluta virtaa, kertoo yrittäjä Heikki Rahkola LVI Rahkolasta.

Sulanapitokaapelien hinnat ovat pudonneet ja asennus helpottunut. Rahkola arvioi, että noin kymmenen prosenttia rakennuksista pysyy sulana jo kaapelin avulla.

- Maksimissaan se käyttää virtaa yhden vanhan kansan hehkulampun verran, kun puhutaan kymmenen metrin putkesta, kuvailee Rahkola.

Myös kunnat ovat ryhtyneet asentamaan kaapeleita vesiliittymiinsä.

- Minullekin kaupunki asensi kaapelin talon ja kaupungin liittymän väliin. Enää ei ole tarvinnut vettä valutella, kiittelee vanhassa omakotitalossa asuva Aulis Raudasoja.

 

Lue myös:

    Uusimmat