Vaatekauppojen vetonaulat – näitä kesävaatteita myydään eniten

Kesätrendien ennustaminen on eräänlaista kristallipalloon katsomista. Vaateliikkeisiin valitaan tuotteita edellisten sesonkien suosikkien lisäksi maailman trendejä katsastamalla. Tämän kesän hittivaate on mekko, jota myydään kaikissa pituuksissa.

Kesämekot, capri-housut ja 80-luvulta tutut räväkät värit ovat tämän kesän hittituotteita, joita haluavat useat naiset. Vaateliikkeiden vastaavat kertovat, mitkä vaatteet ovat tämän kesän suosikkituotteita.

Rantamuodissa koristeellisuus on in

Hennes & Mauritz -vaateliikkeen kesähittejä ovat olleet erityisesti shortsit ja peplum-helmaiset paidat, H&M showroom-vastaava Anne Lehtonen kertoo. Alaspäin levenevä paita on löytänyt tiensä naisten vaatekaappeihin kesäklassikoiden, kuten olkihatun kanssa. Vuosien tauon jälkeen naisten suosikeiksi ovat kohonneet myös kiilakorot, joita on ostettu erityisesti korkkipohjaisina.

Väreistä etenkin petrolinvihreää, kirsikkaa, keltaista, valkoista ja pinkkiä on myyty paljon.

– Myös kukkakuosit ovat olleet suosittuja. Neonvärejäkin on uskallettu ostaa rohkeasti, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan suomalaiset ostavat kesävaatteet usein hyvissä ajoin jo ennen kesälomiaan. Rantavaatteetkaan eivät siis ole jääneet tangoille roikkumaan.

– Tämän kesän rantamuodissa on nähty paljon yksityiskohtia, kuten koristekiviä ja naruja.

Mekot ovat kesän trendijuttu

Anttilan ostopäällikkö Kaisa Rehtijärvi myöntää, että säillä on vaikutusta ihmisten ostokäyttäytymiseen. Kylmät ilmat vaikuttavat rantavaatteiden menekkiin, mutta ympäri vuoden käytettävät pikkuvaatteet, kuten spagettiolkaintopit, löytävät aina ostajansa säistä riippumatta.

Kesävaatteiden menekin ennustaminen onkin eräänlaista kristallipalloon katsomista. Aikaisempien vuosien myynnin lisäksi tulevaisuutta ennustetaan yleisten trendien ja uskomusten perusteella.

Räväkimmät trendit omaksutaan yleensä nuorten keskuudessa, mutta muutkin uskaltavat kokeilla uusia juttuja.

– Joka kesä trendiksi nousee yleensä jokin juttu. Tänä kesänä mekot, erityisesti maksimekot, ovat olleet selvä suosikki, Rehtijärvi sanoo.

Uutta voi yhdistellä vanhaan

Helsingin Stockmannin tavaratalojohtaja Tuija Vänttinen kertoo, että kesävaatteiden hittituotteita ovat olleet erityisesti mekot ja capri-housut. Väreistä oranssi ja erilaiset pinkit ovat nousseet kesäisiksi suosikeiksi. Toisaalta myös klassikot, kuten musta, valkoinen, beige ja tummansininen pitävät pintansa vuodesta toiseen.

– Kesävaatteissa tietyt vaatteet pysyvät suosiossa aina, mutta erityisesti värikartta vaihtuu joka vuosi. Tiettyjen vuosikymmenien trendit näkyvät, mutta eivät aivan samanlaisina kuin aikaisemmin. Nyt suosiossa olevaa 80-lukua näkyy vaatteissa lähinnä värien ja geometristen kuvioiden osalta, Vänttinen selittää.

Ollakseen tyylikäs ei kuitenkaan tarvitse seurata pelkkiä trendejä.

– Vaikka ihmiset haluavat kokeilla aina uusia juttuja, edellisen sesongin vaatteita yhdistelemällä voi saada aikaan hyvän kokonaisuuden, Lehtonen muistuttaa.


AVA

Teksti: Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat