Mainos

Vääriä 200 euron seteleitä liikkeellä

Poliisi kehottaa tarkastamaan seteleiden aitouden. Liikkellä olevissa väärissä seteleissä taustapuolen arvomerkinnässä ei tapahdu selkeää värinmuutosta seteliä käännettäessä.

Suomessa on tavattu vääriä 200 euron seteleitä. Poliisin mukaan seteleitä on tavattu pääasiassa Länsi-Suomen läänin alueella syyskuusta lähtien. Pieniä, muutaman euron maksavia ostoksia on tehty mm. apteekeissa, kioskeissa, ravintoloissa ja kaupoissa.

Väärennössarjaa on tavattu myös ulkomailla. Väärennökset ovat melko hyvätasoisia. Viime vuonna Suomessa tavattiin kaikkiaan 632 kappaletta vääriä euroseteleitä. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä vääriä euroseteleitä on tavattu 298 kappaletta. Määrät ovat hyvin pieniä verrattuna useimpien muiden euromaiden tilanteeseen.

Aidon setelin taustapuolen arvomerkinnässä on käytetty väriä vaihtavaa erikoispainoväriä. Seteliä kallisteltaessa värimuutos on selkeä (purppuranpunainen - vihertävänruskea). Kaikissa aidoissa 50 - 500 euron arvoisissa seteleissä tapahtuu vastaava värinmuutos kääntöpuolen arvomerkinnässä.

Liikkellä olevissa väärissä 200 euron seteleissä selkeää värinmuutosta ei tapahdu. Parhaiten väärennöksen erottaa vertailemalla aitoa ja vääräksi epäiltyä vierekkäin.

Väärien seteleiden tunnistaminen

Seteleissä on kuusi aitoustekijää, joista setelin aitoutta voi päätellä paljain silmin tai sormituntumalla.

Aidoissa seteleissä käytetään erikoispainatusta, jonka vuoksi osa setelin kuvioista tuntuu muuta osaa karheammalta. Painovärit ovat kirkkaat ja selkeät, väärennetyissä yleensä jonkin verran sameat.

Aidoissa seteleissä on vesileima, läpikohdistuskuvio sekä turvalanka, joka näkyy pystysuoraan kulkevana viivana setelin keskivaiheilla. Kaikki kolme aitoustekijää näkyvät setelin molemmilta puolilta, kun rahaa katsoo valoa vasten.

Setelien etusivulla on hologrammikuvio, joka muuttuu, kun seteliä kallistaa. 50 - 500 euron seteleissä takasivulle painettujen, setelin arvoa osoittavien numeroiden väri vaihtuu seteliä kallisteltaessa. Lisäksi seteleissä on mikropainatusta ja uv-valossa esille tulevat kuidut ja kuviot.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.