Vaarallinen ja eksoottinen huumekasvi yleistyy vauhdilla Suomessa – Yhdysvalloissa osallisena aiempaa useampaan kuolemaan

7:41
Mitä huumeita Suomessa käytetään? Arkistokeskustelu Huomenta Suomesta.

Maailmalla opioidikriisiin kytketty ja jopa yliannostuksiin yhdistetty huumekasvi yleistyy myös Suomessa, selviää Tullin tilastoista.

Kysessä on kratom-kasvi, joka on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva puu. Sen lehtiä pureskellaan, poltetaan ja nautitaan teenä päihdyttävien vaikutusten aikaansaamiseksi.

Kratomilla on piristävä vaikutus pieninä annoksina, mutta suurempina annoksina vaikutukset muistuttavat opioideja, minkä takia sitä onkin käytetty kivun ja opioidivieroitusoireiden hoitoon. Viimeksi mainittu lieneekin syy sen lisääntyneeseen kysyntään opioideja käyttävien pyrkiessä lieventämään vieroitusoireitaan.

Takavarikot kolminkertaistuivat

Viime vuonna kratomia tuli Tullilaboratorion tutkittavaksi runsaat 16 kiloa, mikä on yli kolminkertainen määrä verrattuna edellisvuoteen. Aiempina vuosina takavarikkomäärät ovat olleet joitain kiloja.

– Tänä vuonna näyttäisi menevän senkin yli, jos [trendi] jatkuu samanlaisena, tulliylitarkastaja Ilmari Szilvay Tullilaboratoriosta arvioi.

Määrät ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi kannabiksen tai muiden yleisempien huumeiden määrään verrattuna.

– Vaikeaa on kuitenkaan sanoa näin lyhyellä aikavälillä, onko kyseessä hetkellinen nousu vai jotakin muuta.

Ostaa ei saa, mutta käyttäjää ei rangaista

Euroopan huumevirasto EMCDDA:n mukaan kratomista on havaintoja Euroopassa jo kymmenen vuoden takaa, joten sinänsä uudesta ilmiöstä ei ole kyse. Suomessakin havaintoja ja myös tuomiota aineeseen liittyen on jo vuosien takaa.

Kratom on Suomessa luokiteltu kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi, joten sitä ei saa maahantuoda, myydä tai luovuttaa eteenpäin. Aineen hallussapito tai käyttö ei kuitenkaan ole Suomessa rangaistavaa. Kaikkialla Euroopassa ainetta ei kuitenkaan valvota näinkään tarkasti, mikä osaltaan helpottanee sen saatavuutta.

Yhdysvaltalaisviranomaiset tiedottivat, että kratom on osallisena aiempaa useammissa yliannostuskuolemissa. Useimmissa tapauksista kuoleman taustalla oli vahvojen opioidien käyttöä, mutta seitsemässä havainnossa kaikista yli 90:stä raportoidusta kratom-kuolemista kratom oli ainoa havaittu aine.

Juttua päivitetty 29.4. kello 13.27: Jutun viimeistä kappaletta selkeytetty. Yli 90 kuolemasta, jossa henkilön elimistöstä löytyi kratomia, seitsemässä se oli ainoa havaittu aine.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja