Vaarallinen hiivasieni leviää Yhdysvalloissa "hälyttävällä vauhdilla"

Vaarallinen ja vaikeasti hoidettava sieni-infektio leviää Yhdysvalloissa "hälyttävällä vauhdilla". Asiasta kertoo Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

CDC:n raportin mukaan hiivasieni-infektioiden tapausmäärä Yhdysvalloissa on vuonna 2021 lähes kaksinkertaistunut, 756:sta 1 471:een, kirjoittaa muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Candida auris voi aiheuttaa kuumetta, särkyä ja väsymystä mutta ei ole vaarallinen terveille ihmisille. Sen sijaan se voi olla jopa kuolettava niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt syystä tai toisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Candida auris voi tarttua hoitolaitoksissa esimerkiksi hoitovälineiden tai ympäristön pinnoilta ja myös ihmisestä toiseen.

Yhdysvalloissa CDC kutsuu tämänhetkistä tilannetta "kiireelliseksi mikrobilääkeresistenssiuhkaksi". 

Monet infektoituneet potilaat ovat sairaaloissa ja vanhusten hoitokodeissa.

Ensimmäiset tartunnat USA:ssa vuonna 2016

Candida auriksen alkuperä on mysteeri. Joidenkin arvioiden mukaan se olisi kehittynyt yhdessä maatalouden torjunta-aiheille vastustuskykyisten sienikasvustojen kanssa.

Yhdysvaltain ensimmäinen hiivasienitartunta diagnosoitiin vuonna 2016. Nopeimmin tapaukset lisääntyivät vuosina 2020–2021.

Nyt huolena on infektioon käytettävälle sienilääkkeelle resistenttien tapausten lisääntyminen.

CDC katsoo, että sieni-infektion lisääntyminen johtuu terveydenhuollon laitosten huonosta tartuntojen ehkäisystä. Toisaalta taustalla voi olla tehostettu seulonta. 

Tilanne on saattanut pahentua myös terveydenhuollon kuormituttua koronapandemian takia.

Suomeen hiivasieni rantautui vuonna 2021

Myös muissa maissa Candida auris -tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Euroopassakin hiivasieni on aiheuttanut vakavia sairaalaepidemioita.

THL:n mukaan hiivasieni tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 japanilaiselta potilaalta.

Suomessa ensimmäinen tapaus löydettiin keväällä 2021. Mediuutisten mukaan sieni löydettiin sairaalahoidossa olleelta potilaalta, joka oli matkaillut Intiassa. Tapaus ei aiheuttanut jatkotartuntoja. 

Lue myös:

    Uusimmat