Mainos

Vaara vaanii remonttireiskaa ja kesäkokkia

Koti- ja vapaa-ajan turmat ovat lisääntyneet. Miehet satuttavat itsensä usein korjauspuuhissa, naisille taas sattuu onnettomuuksia ruuanvalmistuksen ja siivouksen yhteydessä.

Suomalaiset satuttavat itsensä yhä useammin vapaa-ajalla. Kansanterveyslaitoksen (KTL) tietojen mukaan kodin ja vapaa-ajan tapaturmien määrät ovat kasvaneet samalla kun liikenne- ja työtapaturmat ovat vähentyneet.

Kesäisin suuri osa kodin onnettomuuksista sattuu ruuanlaitossa ja remonttitöissä.

- Keskeisiä tapaturma-alttiita töitä kesällä ovat kodin rakennus-, huolto- ja remonttityöt. Vuodenajalle ovat tyypillisiä yleisiä myös hukkumistapaukset sekä palovammat, sanoo KTL:n tapaturma-asiantuntija, verkkotiedottaja Terhi Hulkko.

KTL:n tietojen mukaan vammaan johtaneet tapaturmat aiheutuvat yleisimmin kaatumisen, liukastumisen, polttamisen, terävään esineeseen satuttamisen tai putoamisen seurauksena. Tavallisimmin niistä seuraa lieviä vammoja, kuten mustelmia ja nyrjähdyksiä. Miehet satuttavat itsensä tavallisimmin korjauspuuhissa, naisille onnettomuuksia tapahtuu eniten ruuanvalmistuksen tai siivouksen yhteydessä.

Viime vuonna suomalaisille sattui yli 260 000 kotitapaturmaa. Kotitapaturmissa kuolee joka vuosi yli 2500 ihmistä.

Työturvallisuus tärkeää myös lomalla

Työpaikoilla turvallisuudesta pyritään huolehtimaan tarkasti. Kotioloissa riskialttiisiin työtehtäviin suhtaudutaan paljon huolettomammin.

- Liian helposti ajatellaan, että kotitapaturmat ovat vain ihan vähäisiä mustelmia ja ruhjeita. Meillä on lisäksi vielä sellainen ajattelutapa, että eihän mulle mitään käy, Hulkko sanoo.

Ammattitaidottomat remonttireiskat puuhastelevat mielellään lomillaan kesämökeillä. Hulkko muistuttaa, että vapaa-ajallakin tulisi huolehtia suojautumisesta ja asianmukaisista työvälineistä. Hänen mukaansa esimerkiksi kattoremontteja tehdään nykyään hyvin kevyellä asenteella.

KTL:n tietojen mukaan kodin remonttitapaturmalle altistuu helpoiten omakotitalossa asuva keski-ikäinen mies. Erityinen vaara on tikapuilla työskenneltäessä.

Päihteillä iso osuus onnettomuuksissa

Hyvin usein tapaturmissa on mukana myös päihteet. Hulkon mukaan alkoholilla on osuutta useammassa kuin joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa tapaturmassa.

-Ihmisten tulisi muistaa, että remonttijuomat kannattaa ottaa vasta töiden jälkeen. Mitään humalaisen tuuria ei ole, Hulkko huomauttaa.

Kesällä päihteiden osuus tapaturmissa korostuu. Stakesin tietojen mukaan alkoholi maistuu suomalaisille lämpimänä vuodenaikana selvästi muita ajankohtia paremmin. Esimerkiksi hukkumisista suurin osa tapahtuu humalassa.

Vesillä kannattaa muutenkin liikkua viisaasti. KTL:ssä on arvioitu, että veneillessä hukkuneista kahdeksan kymmenestä olisi pelastunut käyttämällä pelastusliivejä. Lämpiminä kesäpäivinä kannattaa valvoa myös perheen pienimpien vesileikkejä. KTL huomauttaa, että pieni lapsi voi hukkua jo kahden sentin syvyiseen veteen.

Kesäisin palamisen riski on suuri muuallakin kuin auringossa. KTL muistuttaa, että myös kesäasunnoissa tulee olla toimiva palohälytin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.