Mainos

Vaalivoiton suuruus ällistyttää Intiassa – pääministeripuolueen paikkamäärä parlamentissa kasvaa

1:16
BJP-puolueen ja pääministeri Modin kannattajat juhlivat vaalivoittoa.

Hindunationalistisen puolueen paikkamäärä Intian parlamentissa kasvaa tuoreen vaalituloksen myötä. Maailman suurimpien parlamenttivaalien äänestys kesti kaikkiaan 1,5 kuukautta.

Intiassa sekä pääministeri Narendra Modin hindunationalistisen BJP-puolueen kannattajat että opposition edustajat olivat torstaina ällistyneitä BJP:n voiton suuruudesta parlamenttivaaleissa.

Pääministerin puolueen arvioidaan saavan parlamenttiin noin 300 paikkaa 543:sta.

– Me kaikki haluamme uuden Intian. Painan pääni alas ja sanon kiitos, Modi sanoi voitonpuheessaan.

Tavallisesti koruton BJP:n puoluetoimisto Delhissä muuttui meluisaksi rumpalien, tanssijoiden ja laulajien hullunmyllyksi. Tuhannet puolueen kannattajat täyttivät pihan ja läheiset kadut.

Toisella puolella kaupunkia pääoppositiopuolueen eli kongressipuolueen puoluetoimiston ympärillä oli aavemaisen hiljaista.

Monet puolueen puolueaktiivit lähtivät jo aikaisin pois paikalta, kun kävi ilmi, että Rahul Gandhin luotsaama kongressipuolue oli saanut vakavan selkäsaunan vaaleissa.

Kongressipuolueen tiedottaja Salman Soz luonnehti vaalin tulosta odottamattomaksi.

– Meidän täytyy aloittaa alusta ja katsoa, mikä meni vikaan, hän sanoi.

Voitonparaati Varanasin pyhässä kaupungissa

Intian vaalit ovat maailman suurimmat, ja äänestys kesti puolitoista kuukautta. Keskusvaalilautakunnan mukaan vaaleissa annettiin yli 600 miljoonaa ääntä. Äänestysaktiivisuus nousi uuteen ennätykseen, yli 67 prosenttiin.

Pääministeri Modi on Intiassa kiistelty hahmo. Kannattajiensa mielestä hän on voimakas johtaja, jollaista Intia tarvitsee. Modi on profiloitunut erityisesti talouden uudistajana, ja alustavien tulosten julkitulon jälkeen Intian pörssit nousivatkin uuteen ennätykseen.

Arvostelijoiden mukaan Modin ajama kovan linjan hindunationalismi on syventänyt Intian vähemmistöjen ahdinkoa. Intialaisista noin 80 prosenttia on hinduja.

Modin odotetaan järjestävän voitonparaatin Varanasin pyhässä kaupungissa maan pohjoisosassa.

BJP:n kannattajat kertoivat Modin kannatuksen vain kasvaneen vuoden 2014 jälkeen, jolloin tämä nousi pääministerin virkaan.

– Viiden viime vuoden aikana Modi on nostanut Intian arvovaltaa maailmanlaajuisesti, missä tahansa hän onkin matkustanut, sanoi 48-vuotias Deepak Jadhav Intian finanssikeskuksessa Mumbaissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja