Mainos

Vaalikausi päättyi – presidentti: "Itsekkyyttä olemme jo kylliksi nähneet"

Vaalikausi päättyi juhlallisesti tänään Finlandia-talossa. Tilaisuus alkoi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sd.) puheella.

– Arvoisa tasavallan presidentti, vuonna 2011 valittu, 36. eduskunta on nyt kokoontunut päättämään työtään. Mennyt kausi on ollut taloudellisesta hankala. Turvallisuusympäristömme on kokenut muutoksia ja kulunut vaalikausi on ollut jännitteinen, aloitti Heinäluoma.

Heinäluoman puheen jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö julisti vaalikauden päättyneeksi omalla puheellaan.

– Eduskunta on valtiopäivien ajan kiskonut ylämäkeen kivirekeä, joka on aina uudelleen täyttynyt, milloin euroalueen ongelmilla, milloin aina uudelleen heikkenevinä talouskehityksinä milloin taas Ukrainan kriisin vaikutuksina. Jos kohta mäen laelle ei olla noustu, niin alaskaan ei olla rysähdetty, Niinistö kuvaili kulunutta vaalikautta.

Heinäluoma pohtisi paluuta parlamentaarisiin komiteoihin

Eduskuntatalossa alkaneen remontin vuoksi vaalikauden päättäjäiset pidettiin Finlandia-salissa. Heinäluoma nosti esille puheessaan talouden vaikeudet ja työn tärkeyden. Heinäluoma korosti puheessaan Suomen kilpailukykyä. 

–  Eduskunta on vaalikauden aikana tehnyt kuuden miljardin edestä tasapainotoimia velkaantumisen pysäyttämiseksi. Kunnioitettava määrä. Säästöpäätöksiä syntyy, vaikkakaan ei ilman pulmia, mutta paljon haastavampaa ja ratkaisevan tärkeää on saada työllisyys kasvuun ja Suomi kasvu-uralle. 

Heinäluoma korosti puheessaan, että uusia säästöjä tehtäessä eduskunnan pitää muistaa oikeudenmukaisuus. Heinäluoma muotoili kysymyksen näin: Kun tingitään, niin mistä tinkivät vuorineuvokset?

Lisäksi Heinäluoma totesi puheessaan, että eduskunnan täytyy pysyä päätöskykyisenä vaikeinakin aikoina. Heinäluoma kehottaa pohtimaan isojen uudistusten valmistelutapojen kehittämistä.  

– Olisiko vaikeissa, suurissa asioissa paluu vanhaan, laaja-alaiseen komiteavalmisteluun paikallaan? Ja pitäisikö parlamentaariselle hallitus-oppositio-rajat yrittävälle valmistelulle antaa suurissa uudistushankkeissa enemmän tilaa alusta lähtien? Näin puolustuspolitiikassa on menestyksellä tehty.

Poliitikalta kaivataan toimivaa pohjaa

Presidentti Sauli Niinistö nosti esille puheessaan myös kansalaisen toiveita tulevalle kaudelle.

– Olemme myös kuulleet, että politiikka on rikki, tai että liian laaja pohja lamaannuttaa ja ideologian liimapinta on ollut ohut. Tavalliselle eläjälle tuo ei kerro, lupaa tai selitä mitään. Luulisin hänen nyt odottavan politiikalta eheyttä, toimivaa pohjaa ja riittävää koheesiota.

Kiitoksiakin presidentti edustajille antoi.

– Teitäkin on tarkkaan seurattu ja toimintanne on vaikuttanut ihmisten mieliin. Valitettavan usein jää hyvä vähälle huomiolle. Eduskunnan työtavat ja keskustelukulttuuri ovat selvästi tehostuneet. Ne kertovat edustajien arvostavasta suhtautumisesta työhönsä ja asemaansa. Tämä on tärkeää demokratian kannalta ja siitä on kiittäminen eduskunnan puhemiestä virkakuntineen kuin kutakin edustajaa.

– Yksilötasolla haluan muistaa yhtä teistä. Edustaja Anssi Joutsenlahti (ps.) on antanut meille mallia vaikeina aikoina. Itsekkyyttä olemme jo kylliksi nähneet.

Presidentin poistuttua puhemies lausui jäähyväissanat eduskunnalle. Heinäluoman puheeseen vastasi eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi (kok.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.