Uv-varoitus meni överiksi – Ilmatieteen laitos korjaa kehotustaan sisällä pysymisestä

Mediassa uutisoitiin eilen Ilmatieteen laitoksen varoitus voimakkaasta uv-säteilystä suuressa osassa maata. Säteilyn varoitettiin saattavan nousta korkeimpiin lukemiin yli 15 vuoteen.

Varoituksen mukana annettiin myös poikkeuksellisen rajuja suosituksia haitallisen säteilyn välttämiseksi. Yksi suosituksista oli, että erityisesti lapset välttäisivät ulkona oleskelua kello 11-15 iltapäivällä. Illalla selvisi, että uv-arvot jäivät normaaleihin kesälukemiin.

Tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta kertookin hämmästyneensä eilisiä otsikoita. Hänen mukaansa kyseessä oli tavanomainen ilmoitus, ei sen ihmeellisempi varoitus.

–Eilen kyllä huomasin lööpit, joissa puhuttiin säteilyvaarasta, mutta mistään vaarasta ei ole kyse. Siinä ehkä tuli joku väärintulkinta että olisi jotenkin poikkeuksellinen tilanne. Mutta näinhän ei todellakaan ole.

Säteily ei poikkeuksellisen voimakasta

Ilmatieteen laitos jakaa tietoa uv-säteilylukemista aktiivisesti näin kesälomakaudella. Myös eilinen varoitus, tai huomautus, kuuluu tähän sarjaan.

–Kansainvälisesti on sovittu, että kuusi on sellainen lukema, joka voi antaa aihetta jo varoittaa tai huomauttaa ihmisiä. Tarkoitus on, että kiinnitetään huomiota siihen omaan käyttäytymiseen eli siihen, kuinka ulkotiloissa ollaan ja kuinka suojaudutaan uv-säteilyltä, jotta vältyttäisiin siltä ikävältä ihon vaurioitumiselta, Ilmatieteen laitoksen Heikkilä sanoo.

Tilanne uv-säteilyn osalta ei ole tällä viikolla mitenkään poikkeuksellinen.

–Tämä on jo seitsemäs päivä tämän vuoden puolella kun päästään uv-indeksin lukemaan kuusi.

"Lapset päivän sisällä etelänlomalla"

Lapset sisälle voimakkaimman auringon ajaksi ja korkeat kertoimet kaapista esiin, näin Ilmatieteenlaitoksen viesti kuului eilen. Heikkilä itse myös varoitti eilen säteilyn olevan sen verran voimakasta, että varjossakin voi palaa.

Suositus sisällä pysymisestä ehti aiheuttaa jo kummastusta. Myös MTV3 Uutisten meteorologi Pekka Pouta ennätti ihmetellä kehotusta.

–Tuosta lapset sisään kesähelteellä tuli mieleen muutama vuosi sitten annettu viranomaissuositus. Siinä kehotettiin sytyttämään saunan kiuas yläpuolelta, sillä tavalla kun tulee vähemmän pienhiukkasia. Ja kaikki tietävät miten hyvin se onnistuu, kun halkoja alkaa yläpuolelta sytyttelemään, Pouta sanoo.

Poudan mukaan Suomen lukemat jäävät reippaasti jälkeen suosikkilomakohteiden uv-arvoista.

–Jos täällä indeksi on kuudessa, Välimerellä lukemat on tällä hetkellä 9-10. Että kun sinne lapsiperheet lähtevät, muistakaa sitten perille päästyänne pitää lapset sisällä hotellissa. Sitten vasta illalla kun alkaa hämärtyä, sitten lapset pääsevät riehumaan sinne teidän kanssanne, Pouta kärjistää.

Nyt sanomaa tasoitellaan myös Ilmatieteen laitoksella, erityisesti sisällä pysymisen osalta.

–En nyt ehkä menisi rajoittamaan tällä tavalla. Mielelläni ajattelen, että se on yksi suojautumiskeino muiden joukossa, ja voisi miettiä, kuinka ulkona olemista rytmittää, Heikkilä muotoilee.

–Jos vaikka lounastauko rytmittyy kello 13 tuntumaan, sen voisi pitää siestana sisätiloissa. Se on jo todella tehokas keino vähentää uv-säteily kuormaa

Auringosta on myös hyötyä terveydelle

Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että aurinkoa ei tarvitse pelätä.

–Kyllä auringosta toki saa nauttia ja päivettyminen ei ole vaarallista, mutta iho kannattaa suojata sillä mielellä, että ei päästä sitä vaurioitumaan.

–Ihon punehtuminen on aina merkki ihon vaurioitumisesta ja siltä kannattaa pyrkiä välttymään, sehän se pointti tässä on. Uv-säteilyllä ja auringolla on myös myönteisiä terveysvaikutuksia, että kyllä siitä saa nauttia, Heikkilä sanoo.

Suomalainen iho ei ole tottunut voimakkaaseen säteilyyn joten neuvot suojautumiseen ovat tarpeen.

–Suomalaiset ovat oleskelleet ulkona näin vähissä vaatteissa vasta suhteellisen vähän aikaa. Kyllä me pukeuduimme aika eri tavalla, jos ajatellaan vaikka 20 vuotta taaksepäin.

Heikkilä itse vannoo korkeiden suojakertoimien nimeen.

–Kyllä minä laitan lapsilleni suojakertoimia 30 ja ylöspäin. Suojavoiteen tarkoitus on toimia ihon suojana ja suoja on sitä parempi, mitä korkeampi kerroin on.

Suojautuminen uv-säteilyltä on tärkeää mutta ylireagointiin ei siis ole aihetta.

Lue myös:

    Uusimmat