Uusitaan kylpyhuoneen laattasaumat

Kylpyhuoneen kaakelilattian laattojen saumat olivat ajan mittaan muuttaneet väriään, eivätkä ollenkaan toivottuun suuntaan. Kaivoveden mukanaan tuoma rauta oli muuttunut ruosteeksi ja kun kalkkiakin oli, tuloksena oli epämääräisen punaisia ja harmaita tahroja. Kalkkiahan löytyy muustakin kuin vain kaivovedestä ja parhaiten sen jäljet näkyvät tummissa saumoissa.

Lattian saumojen uusiminen on iso työ, joten siihen on syytä varata aikaa useampi päivä. Lattialämpö pitää kytkeä pois päältä viimeistään kaksi päivää ennen saumauksen aloittamista.

Vanha saumausaine on poistettava. Työkaluna käytetään joko timanttiteräistä raspia tai erityistä konetta, jollaisen saattaa hyvällä onnella löytää rakennusvälinevuokraamosta. Yksittäisen kylpyhuoneen saumojen uusimiseen sitä ei kannata erikseen ostaa.

Saumoja auki raaputettaessa tekijää vaanii kaksi vaaraa: ensinnäkin alhaalla on vedeneriste, jota ei missään tapauksessa saa puhkaista, ja toiseksi terä saattaa lipsahtaa ja viiltää lattialaatan lasitetun pinnan rikki. Erityisen arkoja paikkoja vedeneristeen puhkeamisen kannalta ovat sellaiset, joissa saumaan on jäänyt pieni huokonen tai reikä. Siitä terä painuu helposti liian syvälle.

Laatta on vain 3 - 4 mm paksu, joten vanhaa saumausainetta poistetaan enimmillään vain 2 - 2,5 mm. Jos kiinnityslaastia alkaa tulla näkyviin, raaputussyvyyttä on välittömästi pienennettävä. Terän asentoa kallistetaan puolelta toiselle sillä tavalla, että tuloksena on V-muotoinen ura: näin laattojen reunat puhdistuvat vanhasta saumausaineesta joka ei jää rumasti pilkistelemään uuden alta, ja toisaalta uusi aine pysyy paremmin tällaisessa urassa. Sehän jää vääjäämättä alkuperäistä matalammaksi.

Työn edetessä kannattaa käyttää jatkuvasti pölynimuria, jotta tulosta voidaan koko ajan tarkkailla.

Käsiteltävässä kylpyhuoneessa seinän ja lattian välinen sauma oli aikoinaan täytetty kovalla saumausaineella. Tämä on väärin, sillä tässä kriittisessä kohdassa pitäisi ehdottomasti käyttää joustavaa silikonia elämisvarana. Kun sauma nyt uusittiin, siihen käytettiin silikonia, joka puristettiin paikalleen sitten kun kaikki muu oli jo valmiina.

Muistutuksena uutta laattaseinää tekevälle: tämä alin sauma on heti laatoituksen jälkeen tuoreeltaan kaiveltava puhtaaksi vaikkapa tulitikulla, jotta sinne ei jäisi kovaa laastia.

Kun saumat oli saatu kaiverrettua puhtaiksi, laattojen pinta käsiteltiin erityisellä suoja-aineella. Sen tarkoituksena on helpottaa niiden puhdistamista saumauksen jälkeen. Levitys on tehtävä hyvin kevyesti kostutetulla rätillä, jottei ainetta joutuisi itse uriin - siellähän aineen on nimenomaan tarkoitus pysyä mahdollisimman lujasti! Samasta syystä urat kostutettiin vedellä ennen aineen levittämistä. Saumausaineeseen lisättiin erityistä, tartuntaa parantavaa vahvisteta.

Saumatessa on käytettävä suojakäsineitä, sillä aineet ovat sementtipohjaisia ja niin ollen iholle vahingollisia.

Saumausaine levitetään leveähköllä liipillä viistoon yli saumojen. Nurkissa ja kulmissa voi käyttää pienempää kumilastaa. Pyritään siihen, että ainetta menisi mahdollisimman paljon itse saumoihin ja jäisi mahdollisimman vähän laattojen pintaan.

Kun aine on hiukan kuivahtanut, lattia pestään kovalla, kostealla sienellä - kovalla siksi, ettei se painuisi uriin ja pesisi ainetta pois sieltä, minne sen pitääkin jäädä.

Lopuksi lattia kiillotetaan kuivalla, väriä päästämättömällä rievulla.

Lattian ja seinän väliset saumat voidaan vetää silikonilla vaikkapa seuraavana päivänä.

(JKA 2.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja