Mainos

Uusille opiskelijoille verovähennystä lainaan

Opintolainan 30 prosentin verovähennysoikeus vaikuttaa isolta luvulta, mutta käytännössä hyöty ei ole suuren suuri. Myös ilman lainaa opiskelevat saavat lisätuloja, kun asumislisää korotetaan.

Korkeakouluopiskelijat saavat lisää rahaa käyttöönsä, kun asumislisän korotus ja opintolainan verovähennysoikeus astuvat voimaan.

Asumislisää on mahdollista saada noin 30 euroa enemmän kuukaudessa kuin aiemmin. Opintolainan verovähennysoikeutta puolestaan tarjotaan porkkanaksi uusille opiskelijoille.

Vähennysoikeuden saa, jos suorittaa tutkinnon määräajassa eli viidessä vuodessa. Tällöin verotuksessa voi vähentää 30 prosenttia opintojen aikana kertyneestä opintolainasta. Omavastuuosuus on kuitenkin 2500 euroa.

Oikeus opintolainanvähennykseen tulee voimaan elokuun alussa ja asumislisän korotus marraskuun alussa.

Opiskelijat odottavat asumislisän korotusta innokkaasti, kertoo sosiaalipoliittisista asioista vastaava Niko Kyynäräinen Suomen ylioppilaskuntien liitosta. Sen sijaan opintolainan verovähennysoikeus on herättänyt hämmennystä. Kaikki opiskelijat eivät ole ymmärtäneet, miten vähennys tehdään käytännössä.

- Opintolainavähennyksen osalta seuraamme esimerkiksi tasa-arvovaikutuksia. Jos tällä pyritään lisäämään lainahalukkuutta ja saamaan ihmisiä valmistumaan määräajassa, todennäköisesti eniten hyötyvät ne, jotka muutenkin valmistuisivat viidessä vuodessa. Toivoisin, että opiskelijat ottaisivat selvää järjestelmästä ja pohtisivat, miten opiskeluja kannattaa rahoittaa, Kyynäräinen sanoo.

Opintolainan verovähennysoikeus koskee opiskelijoita, jotka on hyväksytty korkeakouluun tämän kesän valinnoissa. Oikeus koskee myös niitä, jotka ovat saaneet opiskelupaikan aiemmin, mutta kirjoittautuvat läsnäolevaksi ensimmäisen kerran syyslukukaudella 2005.

Muutos nostaa myös opintolainan valtiontakauksen määrää 220 eurosta 300 euroon. Vähennyksen rautalankamalli 30 prosentin vähennys kuulostaa äkkiseltään isolta luvulta, mutta järjestelmän läheinen tarkastelu osoittaa Kyynäräisen mukaan, ettei hyöty ole kovin suuri.

Käytännössä vähennysoikeus tarkoittaa, että opiskeluaikana nostetusta lainamäärästä otetaan ensin omavastuuosuus eli 2500 euroa pois. Jäljelle jääneestä määrästä saa vähentää verotuksen kautta 30 prosenttia mutta vain, jos on valmistunut määräajassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.