Uusien asuntojen markkinat 2003

Vapaarahoitteisten asuntojen rakentaminen virkistyi viime vuonna selvästi, kun taas valtion tukema tuotanto lähes halvaantui markkinakorkojen jalkoihin jääneiden huonojen lainaehtojen takia.

Asuntotuotannon aloitukset 2002

Vapaarahoitteiset 19 500
Valtion tukemat 8 500
Yhteensä 28 000

(Lähde: Rakennusteollisuus RT)

Vaikka maan sisäinen muuttoliike viime vuonna pysähtyikin, asuntotuottajat miettivät tarkkaan, minne päin on järkevää ja kannattavaa rakentaa uusia asuntoja. Näin tilannetta hahmottelee NCC Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Timo U. Korhonen:

"Meidän näkökulmastamme tilanne asuntomarkkinoilla on tasapainossa sillä tavalla, että vapaarahoitteiselle tuotannolle on kysyntää. Luonnollisesti sekä suunnittelussa että toteutuksessa otetaan huomioon kyseisen paikkakunnan tilanne."

Korhosen mukaan tuottajan on mietittävä paikallisesti: "Vaikka trendi maakunnassa on muuton osalta tappiollinen, maakuntakeskukset ovat usein muuttovoittoisia. Silloin myös niissä on tarvetta moderniin asuntorakentamiseen."

Paikallisten tarpeiden lisäksi asuntorakentamiseen heijastuvat myös väestörakenteessa yleensä tapahtuvat muutokset: "Eri ikäryhmien tarpeet ovat erilaisia. Meidän tuotteenamme on esimerkiksi Aktiivi-koti, joka on suunnattu senioriasumisen tarpeiden tyydyttämiseen. Niitä rakennetaan ympäri Suomea hyvin keskeisille paikoille."

Asuntotuotantoa estää korkea hinta - tai heikko kysyntä

Nuorten asuntokysyntä on viime vuosina selvästi ohjautunut kasvukeskuksiin. Tuoreimpien tutkimusten mukaan varsinkin pääkaupunkiseudun imu on nuorten piirissä kuitenkin selvästi hiipunut. Tämä ei ole jäänyt asuntotuottajilta huomaamatta.

"Yli puolet nuorista haluaa tehdä töitä muualla kuin pääkaupunkiseudulla. He ovat tulevaisuudessa keskeinen osa tämän yhteiskunnan hyvinvointia: heidän harteilleenhan tulee myös ikääntyvän väestön hyvinvointi eläkeaikana. Siksi heitä ja heidän tavoitteitaan on syytä kuunnella korvalla ja sydämellä."

Rakennusteollisuus RT on listannut vapaarahoitteisen asuntotuotannon käynnistämistä haittaavia syitä:

1. Tonttipula pääkaupunkiseudulla
2. Kysynnän riittämättömyys
3. Hintatason kannattamattomuus
4. Tonttipula muualla maassa
5. Rakennuskustannusten nousu

Kasvukeskuksissa suurin hidaste asuntorakentamiselle on tonttipula, joka myös osaltaan nostaa asuntojen hintoja - niukkuushan korottaa tonttien hintaa. Korhonen näkee silti myös valoa tunnelin päässä:

"Asuntotuotannossa suurin rajoittava tekijä ovat tonttipula ja kaavoitukseen liittyvät ongelmat. Kun katsoo vaikkapa pääkaupunkiseudun kuntien suunnitelmia, niin kyllähän toivoa paremmasta on näkyvissä - tosin esimerkiksi Helsingissä kovin kaukana; usean vuoden päässä."

Kysyntää niin uusilla kuin vanhoilla asunnoilla näyttää nykyisessä markkinatilanteessa joka tapauksessa olevan. Siitä on osoituksena Tilastokeskuksen kuluttajabarometri, jonka mukaan peräti 9 prosenttia kotitalouksista aikoo ostaa asunnon puolen vuoden sisällä. Vuosi sitten vastaavia suunnitelmia oli paljon harvemmilla, vaikka hyvin moni heistäkin sitten kyllä vaihtoi asuntoa.

Osuus kotitalouksita, jtoka aikovat ostaa asunnon 6 kk:n sisällä

Tammikuu 2002 6 %
Tammikuu 2003 9 %

(Lähde: Tilastokeskus)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja