"Uusi Tunisia on syntynyt"

Viime päivinä kantautuneet uutiset Tunisian levottomuuksista ovat saaneet maata lomakohteenaan suosivat turistit varuilleen. Useiden tahojen mukaan Tunisia näyttäisi nyt kuitenkin kulkevan kohti demokraattisempaa valtiojärjestystä.

Nyt jo sivuun astuneen Zine al-Abidine Ben Alin presidenttikaudella diktatuurin on sanottu 11 miljoonan asukkaan maassa kiristyneen, ja länsimaiden sulkeneen silmänsä kireältä poliittiselta tilanteelta. Tunisiassa toivotaan ja uskotaan nyt uuteen, entistä demokraattisempaan valtioon.

- Olen niin onnellinen! Onnellinen siitä, että tunisialaiset voivat vihdoin tuntea olonsa todella vapaaksi, tuntuu kuin uusi Tunisia olisi syntynyt, kuvailee Helsingissä asuva ja opiskeleva, Tunisiasta kotoisin oleva Haythem Ben Abid.

Suutaan ei voinut avata poliittisista aiheista

Monet tunisialaisista ovat aiempaa korkeammin koulutettuja, mikä on nostanut yleistä tietoisuutta. Silti maassa on ollut aikaisemmin lähes mahdotonta kertoa ääneen omaa poliittista mielipidettään, mikäli se on poikennut maan virallisesta kannasta.

- Ihmiset ovat olleet luonnollisesti turhautuneita, koska eivät ole voineet keskustella vapaasti etenkään politiikasta, mikä pitäisi olla kuitenkin demokratian lähtökohta. Mielipiteitään ei ole voinut sanoa monista asioista. Tämä on ollut arkipäivää lähes 24 vuotta. Nyt uskon, että ihmiset voivat esimerkiksi liittyä oppositiopuolueisiin pelkäämättä, Ben Abid kertoo.

Täysin uutta hallitusta maa ei saa; Tunisian uudessa hallituksessa on viisi vanhaa ministeriä, mutta se ei Ben Abidin mukaan demokraattisempaa valtiota haluavia kansalaisia haittaa.

- Presidentti ja hänen lähipiirinsä ovat niitä, joista tunisialaiset eivät pidä. Uuden hallituksen viidellä vanhalla ministerillä ei ole taustallaan poliittisia epäselvyyksiä, sen vuoksi useimmat tunisialaiset pitävät heistä. En kuvailisi uutta hallitusta parhaaksi mahdolliseksi, mutta se on ehdottomasti paljon edellistä parempi.

Tunisissa jälleen uusia mielenosoituksia

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet tyytyväisiä uuteenkaan hallitukseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on hajottanut tänään kyynelkaasulla rauhanomaisesti uutta hallitusta vastustaneita mielenosoittajia.

Mielenosoittajat vaativat koko hallituksen uusimista.

- Uudessa hallituksessa on se ongelma, että siinä on viisi vanhaa ministeriä. Olen 30- vuotias, mutta en ole saavuttanut mitään vanhan diktatuurihallituksen takia, sanoo mielenosoituksessa ollut Sami bin Hassan Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat