Uusi ”superbakteeri” on levinnyt väestötasolle

Intiassa matkustaneista ruotsalaisista on havaittu niin sanottua superbakteeria, joka on vastustuskykyinen kaikille tunnetuille antibiooteille.

– On todennäköistä, että samaa bakteeria on myös suomalaisissa Intian-matkaajissa, sanoo Lääkärikeskuksen Matkailuklinikan lääkäri Jukka Riutta.

– Intia on yksi suurimmista lääkkeiden tuottajista. Kynnys määrätä ihmisille antibiootteja on siellä hyvin matala. Siksi maassa on kehittynyt suolistobakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä kaikille tunnetuille antibiooteille.

Joka viides sai bakteerin

Jukka Riutta kertoo, että ruotsalaiset ovat jo ehtineet tutkia Intiassa syntynyttä superbakteeria.

– Tutkimuksessa bakteeria löydettiin joka viidenneltä Intiassa yli kaksi viikkoa matkanneelta ihmiseltä.

Tutkitut olivat tavallisia turisteja, jotka eivät olleet matkansa aikana tekemisissä paikallisen terveydenhuollon kanssa.

– Se tarkoittaa, että bakteeri on levinnyt ihmisten keskuuteen, ulos sairaaloista. Se on huolestuttava merkki.

Riski vakaviin seurauksiin on olemassa

Terveisiin ihmisiin Intiasta tuodulla bakteerilla ei ole vaikutusta. Ajan kanssa se yleensä poistuu elimistöstä. Riski ongelmiin on kuitenkin olemassa.

– Jos joku saisi verenmyrkytyksen tällaisesta bakteerista, joutuisimme nostamaan kädet pystyyn. Tai jos bakteerin saanut ihminen joutuisi sairaalahoitoon ja bakteeri pääsisi hygieniavirheen takia leviämään, olisi tilanne vakava.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja