Mainos

Uusi iPad MTV3:n ennakkotestissä - Kannattaako tätä laitetta jonottaa?

Huomenna on se päivä, jolloin tekniikkaliikkeissä on odotettavissa tavallista enemmän kuhinaa. Teknologiajätti Applen kolmannen sukupolven iPad tulee nimittäin myyntiin Suomessa perjantaina.

Vannoutuneille Apple-faneille kyseessä on suuri tapahtuma, ja monelle uusi iPad edustaa "must have" -tuotetta. iPadin ympärillä pyörivästä hurmiosta kertoo sekin, että esimerkiksi tekniikkaliike Verkkokauppa.com on ilmoittanut aloittavansa tuotteen myynnin heti puolenyön jälkeen Helsingin Jätkäsaaren 24h-kioskissaan.

Uusi iPad tuli myyntiin kovan odotuksen jälkeen viime perjantaina mm. Yhdysvalloissa, Japanissa, ja Britanniassa. Tuolloin monen Applen liikkeen edustoille syntyi innokkaiden ostajien muodostamia jonoja jo tunteja ennakkoon.

Apple on hykerrellyt ostoryntäyksen takia, sillä pelkästään ensimmäisen viikonlopun aikana laitetta myytiin ennätykselliset kolme miljoonaa kappaletta.

MTV3 Uutiset päätti ottaa ensituntuman uuteen iPadiin jo Suomen julkistuksen aattona ja selvittää, onko laite jonottamisen arvoinen.

Ulkoisesti edeltäjänsä kaltainen - mutta isompi

Applelle tyypilliseen tapaan uusi iPad toimitetaan pelkistetyn tyylikkäässä mattapintaisessa laatikossa.

Laitteen käyttöönotto onnistuu erittäin sujuvasti ja helposti: Virta päälle, sitten kielen ja maan valitseminen sekä tarvittaessa tilin luominen. Tämän jälkeen laite onkin jo valmiina tositoimiin.

Ulkoisesti uusi iPad on lähes identtinen edellisen sukupolven iPad 2 -tabletin kanssa. Rakenne on edeltäjänsä tavoin vankka, ja mattapintainen metallitausta pyöristettyine reunoineen tuntuu hyvältä käsissä.

Mittoja vertailun vuoksi:

Mutta ongelmiakin on. Kilpailijoihinsa nähden uusi iPad on nimittäin kulkenut hieman väärään suuntaan. Uusi iPad on edeltäjäänsä 0,6 mm paksumpi ja viitisenkymmentä grammaa painavampi.

Kyseessä ovat mitättömältä tuntuvat erot, mutta kun laite on käsissä pitempiä aikoja, niin pienetkin erot alkavat tuntua ylimääräisenä rasituksena. Erityisesti tämän huomaa, kun laitetta pitelee reunasta kiinni yhdellä kädellä.

Samaan aikaan kilpailijat ovat suunnittelemassa yhä kevyempiä ja ohuempia tabletteja. Esimerkiksi viime kuussa MTV3:n testissä ollut iPadin kova kilpakumppani Samsung Galaxy Tab 7.7 on vajaat 8 milliä paksu, ja 340 gramman painoisena lähes puolet kevyempi kuin iPad. Ja tämä on jo todella suuri ero.

Toisaalta iPadin jykevä olemus antaa tabletin käyttöön tietynlaista ryhdikkyyttä ja tarjoaa käyttäjälle jämäkämmän tuntuman.

Todella tarkka näyttö!

Uuden iPadin tärkeimmät uudistukset sijaitsevat kuorien sisällä.

Olennaisin muutos liittyy laitteen kosketusnäyttöön. Uudessa iPadissa on huipputarkka 9,7-tuumainen Retina-näyttö, jonka tarkkuus on hulppeat 2048 x 1536 pikseliä.

Vertailun vuoksi todettakoon, että iPad 2:n näyttö on myös 9,7-tuuman kokoinen, mutta sen tarkkuus on uutta mallia huomattavasti vaatimattomampi: 1024 x 768 pikseliä.

Uuden iPadin näytön tarkkuus on jo kirjaimellisesti "veitsenterävä". Näytön tiheä pikseliverkko voittaa jo ihmisen silmän erottelukyvyn rajat jopa läheltä katsottaessa. Aivan pienimmätkin tekstit näkyvät uuden iPadin näytöltä terävinä. Myös kuvien värit toistuvat kirkkaasti, mutta ei kuitenkaan ylikorostetusti.

Näytön taustavalon laikukasta vuotoa ei uudessa iPadissa ole havaittavissa. Täysin pimeässä tilassa katsottuna näytön mustan taso ei kuitenkaan yllä sellaisiin syvyyksiin, joita parhaimmissa AMOLED-näytöissä on nähty.

Edelleenkään ei ole saatu kehitettyä sellaista pinnoitetta, joka ehkäisi tehokkaasti sormenjälkien syntymisen näytön lasiin. Muutaman minuutin käytön jälkeen uuden iPadinkin kiiltelevä lasi alkaa näyttää jo melko tuhruiselta.

Nopea laite kaipaisi 4G:n kaverikseen

Huipputarkan näytön ja grafiikan vauhdittajana uudessa iPadissa hurisee kaksiytiminen A5X-siru, jossa on neliytiminen grafiikkasiru. Ensituntuman perusteella uusi iPad toimii kaikin puolin mukavan ripeästi, tosin näin oli jo iPad 2:n kanssa.

Kaikki valikot toimivat takkuilematta, ja näyttö reagoi moitteetta kosketukseen. Tämä onkin yksi iPadin valtteja, sillä moni valmistaja vasta harjoittelee tällaisen käyttötuntuman luomista.

Harmillinen piirre uudessa iPadissa on kuitenkin se, että paljon mainostettu 4G-ominaisuus ei toimi Euroopassa, koska käytettävä taajuus on täällä eri kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Käyttäjät eivät siis pääse täällä nauttimaan kokonaisvaltaisesti 4G-version eduista.

Akkukesto on ennallaan uudessa iPadissa: Akun luvataan kestävän yhtäjaksoisessa käytössä kymmenisen tuntia videoiden katselua tai surffailua Wifi-verkon kautta. Uuden iPadin kamera on aiempaa parempi viiden megapikselin iSight-kamera, jolla pystyy kuvaamaan myös 1080p Full HD -teräväpiirtovideota.

Kuumeneeko pohja, tökkiikö netti?

Uudesta iPadista on päästy kuulemaan jo ensikäden kommentteja ulkomaisten tiedotusvälineiden kautta.

Kuumaa uutuustuotetta on joissakin yhteyksissä ehditty kritisoida hieman liiankin kuumaksi, sillä osa käyttäjistä on valittanut iPadin kuumenevan aktiivisessa käytössä epämukavan paljon. Myös laitteen langattoman Wifi-yhteyden tökkimisestä on tullut valituksia.

Kokeilumme perusteella kyseiset ongelmat vaikuttavat kuitenkin vähäisiltä. Ainakaan tavallisessa peruskäytössä - eli videoiden ja musiikin kuuntelulla sekä nettisurffauksella - ei laitteen lämpeneminen noussut ongelmalliseksi. iPadin taustan vasen alaosa (laitetta pystyasennossa katsottaessa) kyllä lämpenee peruskäytössä jonkin verran, mutta hyvin hillitysti.

Myöskin Wifi-yhteyden pätkiminen tuntui melko marginaaliselta ongelmalta. Veimme uuden iPadin Wlan-signaalin raja-alueella sijaitsevaan tilaan yhdessä kilpailija Samsungin tabletin kanssa. Kummankin laitteen yhteys alkoi tuolloin pätkiä YouTube-videoita katsellessa. Jos nyt aivan tarkaksi pitää heittäytyä, niin iPadin toistossa esiintyi raja-alueella hieman enemmän pätkimistä.

Musiikkivideoita katsellessa tuli samalla todettua, että iPadin äänentoisto laitteen oman kaiuttimen kautta on tabletkoneiden parhaimmistoa.

Kannattaako siis hypätä jonoon?

Uusi iPad on Applelta askel eteenpäin suositusta iPad 2 -laitteesta, mutta mistään suuresta harppauksesta ei ole kyse. Suurimman vaikutuksen käyttäjään tekee tarkka Retina-näyttö, mutta 4G-ominaisuuksien toimimattomuus Suomessa jättää oleelliset uudistukset käyttäjän kannalta melko tyngäksi.

Mikäli satut jo omistamaan iPad 2:n, niin siihen verrattuna uusi iPad ei ensituntuman perusteella tarjoa hurjasti lisää. Tässä tapauksessa ei siis ole kiire jonoon.

Sohvasurffaus luonnistuu niin iPad 2:lla kuin uudella iPadilla yhtä mukavasti, ja iPad 2:n tapauksessa jopa konkreettisesti kevyemmässä paketissa. Lisäksi iPad 2:n hinta on laskussa nyt, kun markkinoilla on uudempi tuote. iPad 2 saattaakin tarjota jatkossa enemmän vastinetta rahoille.

Vannoutuneille iPad-faneille huomisen kuvio on kuitenkin varmasti jo selvä: Kauppaan rynnätään hakemaan uutuustabletti heti, kun ovet avautuvat.

Kilpailijat hengittävät niskaan

Tabletkoneen valinta hankaloituu jatkuvasti: Markkinoille tulee koko ajan toinen toistaan prameampia laitteita, ja määrä vain lisääntyy jatkossa. Esimerkiksi Nokialta odotetaan loppuvuodesta uutta Windows 8 -pohjaista tabletkonetta.

Tällä hetkellä Applen pahin vihollinen on eteläkorealainen Samsung, joka on julkistanut uusia Android-pohjaisia tabletteja kovalla tahdilla.

Tulemmekin laittamaan lähiaikoina nämä kaksi kilpakumppania konkreettisesti samalle viivalle, kun vertailemme tarkemmin iPadin ja Samsung Galaxy Tab 7.7 -tabletin käyttötuntumaa keskenään. Laitteissa on paljon yhteneväisyyksiä, mutta myös selkeitä eroja, joten luvassa on kiinnostava vertailu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.