Mainos

Uusi iltapäivälehti markkinoille Tanskassa

Huominen on Tanskassa pohjoismaisittain poikkeuksellinen päivä. Silloin Kööpenhaminassa alkaa ilmestyä uusi tilattava maksullinen päivälehti nimeltään Dagen.

-Tämä on Euroopan laajuisestikin hyvin harvinainen ilmiö, Sanomalehtien liiton tiedotusjohtaja Olavi Rantalainen arvioi.

Viime aikoina suuntaus on ollut ilmaisujakelulehtiin, ja Esimerkiksi useissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa ilmestyvä Metro on haastanut perinteiset päivälehdet.

Tilattavien tai irtonumeroina myytävien uusien sanomalehtien aloittaminen on sen sijaan harvinaista vakiintuneissa länsimaissa. Rantalaisen mukaan sanomalehtimarkkinat ovat niin kypsiä, ettei uusien yrittäjien ole helppoa tunkeutua jo ilmestyvien lehtien sekaan.

Suomessa alkoi vajaat viisi vuotta sitten ilmestyä uusi viisipäiväinen taloussanomalehti Talous-Sanomat, mutta sitä edellisen tulokkaan Iltalehden ensimmäisestä ilmestymisestä on vierähtänyt jo pari vuosikymmentä.
Maailmallakin merkittävät uudet tulokkaat ovat harvinaisia. Brittiläinen The Independent ja amerikkalainen USA Today ovat Iltalehden ikäluokkaa.

Muita lehtiä kalliimpi

Tanskalainen Dagen kertoo heti kättelyssä olevansa nykyisiä päivälehtiä kalliimpi niin irtonumero-, tilaus kuin ilmoitushinnoiltaan. Kalliista ilmoitushinnoistaan huolimatta lehti sanoo ilmoitustilansa olevan myyty vuoden loppuun saakka.

Kuusi kertaa viikossa ilmestyvä Dagen on suunnattu 35-45-vuotiaille tanskalaisille, jotka tuntevat itsensä kodittomiksi Tanskan nykyisessä mediamaailmassa. Ostovoimainen kohderyhmä selittää lehden hinnoittelun.

Dagen irtisanoutuu sekä oikeistolaisuudesta että vasemmistolaisuudesta ja vastustaa tanskalaista paikallishenkisyyttä. Lehti lupaa panostaa "provinsiaalisen keskustelun" sijasta kansainvälisyyteen. Esikuvina ovat muiden muassa ranskalainen Le Monde, brittiläinen Financial Times ja amerikkalainen International Herald Tribune.

Atlas Publishingin julkaiseman Dagenin ohjelmajulistuksesta voi lukea, että lehti tavoittelee ensi sijassa kööpenhaminalaisia hyvätuloisia varhaiskeski-iässä olevia lukijoita.

Tanskan päivälehtimarkkinat poikkeavat muista Pohjoismaista siten, että maan suurin päivälehti on pääkaupungin ulkopuolella Århusissa ilmestyvä Morgenavisen Jyllands-Posten 180 000 kappaleen levikillä. Kööpenhaminan päivälehdet Berlingske Tidende ja Politiken jäävät noin 150 000 kappaleen levikkiin, mikä on vaatimaton luku esimerkiksi Suomeen verrattuna.

Johtavat iltapäivälehdet B.T. ja Ekstrabladet ovat Kööpenhaminan päivälehtiäkin pienempiä levikiltään.

Painosmäärä vain 20 000

Dagen kertoo painosmääräkseen 20 000, joten lehti ei edes tavoittele kuin pienen suomalaiskaupungin sanomalehden levikkiä.

Lehden nettisivujen mukaan kirjoittavia toimittajia on kuitenkin useita kymmeniä, joten toimituksen koko yltää kohtalaisen suomalaisen maakuntalehden tasolle.

Taloudellisesti pieni painos yhdistettynä suureen toimittajamäärään voikin olla vaikea yhtälö ratkaistavaksi, vaikka lehti olisikin hinnoiltaan tuntuvasti nykyisiä päivälehtiä kalliimpi. -Aika kova homma, Rantalainen arvioi Dagenin menestymismahdollisuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.