Uusi ilmatorjuntajärjestelmä parantaa erityisesti Helsingin puolustusta

Puolustusvoimien historian toiseksi kallein yksittäinen hankinta, uusi ilmatorjuntaohjusjärjestelmä parantaa Suomen ilmatorjuntaa huomattavasti. Koulutuskuntoon saatu noin 350 miljoonaa maksanut järjestelmä ei kuitenkaan vie rahoja muusta puolustustoiminnasta, sillä se on jo aiemmin sisällytetty selontekojen mukaisesti budjettiin.

– Kyllä tässä loikataan selkeästi 2010-luvulle ja se, että meillä on näin tekninen ja suoristuskykyinen järjestelmä, niin se tietysti lataa sydämet odotuksella ja innolla, että päästään oppimaan enemmän tästä järjestelmästä, Helsingin ilmatorjuntarykmentin komentaja Karri Heikinheimo sanoo.

Heikinheimon mukaan jäjestelmästä halutaan löytää kaikki salat ja kehittää sitä eteenpäin.

– Siltä osin tämä järjestelmä tarjoaa meille valtavia mahdollisuuksia.

Ensijaisesti pääkaupunkiseudun ilmapuolustukseen hankittu järjestelmä toimii maasta ilmaan torjuen ilma-aluksia sekä risteilyohjuksia. Puolustuskykyä tuntuvasti nostava ohjusjärjestelmä tulee palvelemaan Suomea ainakin 2030-luvun puoliväliin.

Ilmapuolustuksen uskottavuus silti koetuksella

Uudesta järjestelmästä huolimatta maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Juha-Pekka Liikolan mukaan Suomen ilmapuolustusta uhkaa tulevaisuudessa silti tikittävä aikapommi.

– Meillä poistuu noin kymmenen vuoden kuluessa iso määrä erilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä. Jos näitä aukkoja ei pystytä täyttämään, niin sitten ei ole ilmatorjuntaa. Minä pidän sitä erittäin suurena uhkana uskottavalla puolustukselle, Liikola sanoo.

Puolustusvälinetilauksen on valmistanut norjalainen Kongsberg Defence&Aerospace AS. Itse ohjukset ovat yhdysvaltalaisia, mutta suuri osa järjestelmän osista rakennetaan Suomessa.

– Ajoneuvot ja muun muassa pääosa lavettirakenteista on valmistanut kotimainen alihankkija. Samalla kun kotimaassa valmistetaan, niin samalla luodaan poikkeusolojen toimintavarmuutta, maavoimien materiaalilaitoksen johtaja Kyösti Halonen kertoo.

Katso Antti Mälkösen juttu (Kymmenen uutiset 30.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat