Mainos

Uusi doktriini: Näin Venäjän sotilasoppi muuttui

Putinin allekirjoittama uusi sotilasdoktriini korvaa neljä vuotta vanhan presidentti Dmitri Medvedevin vastaavan asiakirjan.

Sekä uuden että vuoden 2010 sotilasopin alussa kuvataan, että oppi on puhtaasti puolustuksellinen. Sotilasliitto Natoa koskeva kohta oli olemassa jo neljä vuotta sitten. Tuolloin uhkaksi koettiin se, että Natolle haluttiin antaa maailmanlaajuisia tehtäviä ja että Naton pysyviä rakenteita tuodaan lähemmäksi Venäjän rajoja.

Tänään allekirjoitetussa sotilasopissa uudelta vaikuttaa väite, että Nato rikkoo kansainvälisiä lakeja näin tehdessään. Perusteita tälle näkemykselle ei esitetä.

Venäjän doktriineissa läntinen liittouma on ollut uhkakuvana jo Neuvostoliiton aikana, ja Nato mainittiin nimeltä myös vuoden 2010 sotilasopissa.

Mahdolliset avaruusaseet uhka

Ydinaseiden osalta Venäjä on jo aiemmin varannut itselleen oikeuden niiden käyttöön jos maan olemassaolo on uhattuna. Uudessa doktriinissa pidetään uhkana niiden vastaisia ohjustentorjuntajärjestelmiä, tarkkuusaseita ja mahdollisia avaruusaseita.

Ulkoisten uhkien listalla on myös kohta jossa tuomitaan voimankäyttö Venäjälle läheisissä maissa YK:n sääntöjen vastaisena. Kohta voi viitata Ukrainaan.

Sisäisistä uhkista mainitaan yritykset saada aikaan epävakautta Venäjällä sekä terrorismi.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.