Uudet suuntanumerot käyttöön

Uusia nollalla alkavia suuntanumeroita voi jo käyttää vanhojen suuntanumeroiden rinnalla. Mutta tässäkin asiassa muutama poikkeus vahvistaa säännön: esimerkiksi matkapuhelimien haltijoiden kannattaa jättää vielä tässä vaiheessa ennalleen +358-pikavalinnan alla olevat numerot.

Uudet ja vanhat suuntanumerot ovat käytössä rinnakkain 12. lokakuuta asti, minkä jälkeen vanhat suuntanumerot poistuvat käytöstä. Ulkomailta Suomeen soitettaessa uudet suuntanumerot toimivat kuitenkin vasta 12. lokakuuta alkaen.

Uudistuksen myötä nykyisten 74 suuntanumeron tilalle tulee kolmetoista 0-alkuista suuntanumeroa. Nykyiset verkkoryhmät korvataan kahdellatoista teleliikennealueella, joiden sisällä on tästä päivästä lähtien voinut soittaa ilman suuntanumeroa.

Kaikissa matkapuhelimien suuntanumeroissa ensimmäinen yhdeksän muuttuu nollaksi eli esimerkiksi 949 on 049 ja 950 on 050. GSM-puhelimista voi myös soittaa jo uusilla suuntanumeroilla, jos puhelu valitaan käyttäen kansallista numerointia. Sen sijaan kansainvälisillä numeroilla soitettaessa uusia suuntanumeroita voidaan käyttää vasta 12. lokakuuta alkaen.

Myös uuden yleiseurooppalaisen ulkomaantunnuksen 00 käyttö on mahdollista. Tunnus 00 on vaihtoehtoinen nykyisille telelaitosten ulkomaantunnuksille 990, 994 ja 999, jotka säilyvät jatkossakin.

Eurooppalainen suositus

Uusien suuntanumeroiden käyttöä on syytä alkaa harjoitella, sillä perjantain ja lauantain välisenä yönä 12. lokakuuta kello 00.00 vanhat suuntanumerot poistuvat kokonaan käytöstä. Suomen suuntanumerot muutetaan siksi, että televerkon numerointi saataisiin eurooppalaisten suositusten mukaiseksi.

Nollalla alkavia suuntanumeroita käytetään mm. Britanniassa, Saksassa, Belgiassa, Sveitsissä, Ruotsissa, Portugalissa ja Puolassa. Euroopassa 9-alkuisia suuntanumeroita käytetään lokakuun jälkeen vain Espanjassa, joka sekin aikoo ottaa käyttöön nollan kaukopuhelujen tunnukseksi.

Teleyritysten omat tunnukset ennallaan

Teleyritysten omat kaukoverkkotunnukset 101, 1041 ja 109 säilyvät ennallaan. Näin ollen soittaja voi edelleenkin valita, minkä televerkon kautta soittaa kaukopuhelunsa. Tunnus valitaan ennen suuntanumeroa nykyiseen tapaan.

Ennallaan säilyvät myös palvelunumerot 9600, 9700 ja 9800 sekä 010-, 020- ja 0303-alkuiset yritysnumerot. Uudet teleliikennealueiden suuntanumerot ovat: Ahvenanmaa 018, Häme 03, Keski-Suomi 014, Kuopio 017, Kymi 05, Lappi 016, Mikkeli 015, Oulu 08, Pohjois-Karjala 013, Turku ja Pori 02, Uusimaa 09 (nykyinen Helsingin verkkoryhmä), Uusimaa 019 (muu Uusimaa) ja Vaasa 06.

Tietoa uusista suuntanumeroista saa mm. kaikista alueellisista puhelinluetteloista sekä Ylen teksti-tv:n sivulta 430 sekä Telehallintokeskuksen internet-kotisivulta osoitteesta: http://www.thk.fi/.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja