Uudet hoidon perusteet valmiina hoitotakuuta varten

Maaliskuusta lähtien sairaaloiden on taattava, että potilaat pääsevät tarpeelliseen hoitoon kuuden kuukauden kuluessa. Siksi sairaaloille on nyt laadittu ohjeet hoidon perusteista.

Sairaaloissa varaudutaan maaliskuussa voimaan tulevaan hoitotakuuseen. Hoitotakuun mukaisesti tarpeelliseen hoitoon on päästävä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa sairauden toteamisesta. Siksi lääkäreiden työtä helpottamaan on nyt laadittu valtakunnalliset ohjeet siitä, milloin hoito on tarpeellista. Kiireettömän hoidon perusteet julkistetaan huomenna, jolloin ne ovat nähtävissä sosiaali- ja terveysministeriön internet-sivuilla.

Uusien ohjeiden toivotaan lopettavan hoitokäytäntöjen kirjavuus, sillä yliopistosairaalat ovat laatineet yhdessä kiireettömän hoidon perusteet kahdellesadalle sairaudelle. Tavoitteena on, että potilaat saavat jatkossa yhdenvertaista hoitoa koko Suomessa. Uudet ohjeet näkyvät eri tavoin eri sairaaloiden hoitokäytännöissä, arvioi johtajaylilääkäri Jorma Penttinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

- Yksittäisillä aloilla saattaa olla, että kriteereitä on tiukennettu, mutta pääasiassa lausuntojen perusteella nykykäytännöt säilyvät. Asuinpaikasta riippuen [hoitokäytännöt] voivat hieman kiristyä ja toisissa paikoissa taas löystyä, arvioi Penttinen.

Uusissa hoidon perusteissa muun muassa monet leikkaushoidot on pisteytetty siten, että erilaisista oireista tulee tietty määrä pisteitä. Ohjeiden mukaan leikkaus tehdään, jos potilaan oireista kertyy vähintään 50 pistettä. Sairaaloiden on myös julkistettava odotusajat eri hoitoihin.

Vaikka vuosia kestävien jonotusaikojen toivotaan uuden käytännön myötä olevan menneisyyttä, lähetteiden määrien romahtamista erikoissairaanhoidossa ei pidetä todennäköisenä.

- Luulen, että kovin suurta muutosta siihen ei tule, mutta ehkä [hoitotakuu] voi hiukan vähentää lähetteiden määrää, arvioi erikoislääkäri Kaisa Randell Kuopion yliopistollisen sairaalan Naistenklinikalta.

Kiireettömän hoidon perusteita tarkistetaan jatkossa vuosittain.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat