Uudessa-Seelannissa kuollut viisi, lisäuhreja pelätään: 10 hengen turistiryhmä käveli kraatterissa ja sitten live-kuva pimeni, hetkeä myöhemmin kuvattu video paljastaa valtaisan savupatsaan

0:35

Uudessa-Seelannissa White Islandin tulivuoren purkauksessa on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertoo paikallinen Reuters.

Poliisi uskoo uhreja olevan mahdollisesti enemmänkin. Viranomaisten mukaan alueella on tällä hetkellä liian vaarallista suorittaa pelastustöitä. Uhrien joukossa on mahdollisesti myös ulkomaalaisia.

Tulivuori purkautui yllättäen iltapäivällä kahden jälkeen paikallista aikaa.

Pelastustyöt ovat käynnissä ja viranomaiset ovat yrittäneet tavoittaa tulivuorisaarella olleita ihmisiä.

"Tilanne kehittyy koko ajan"

Pääministeri Jacinda Ardern kertoi medialle, että tulivuorisaarella oli useita turistiryhmiä, kun purkaus sattui.

– Tilanne kehittyy koko ajan ja totta kai kaikki ajatuksemme ovat niiden luona, joihin tämä on vaikuttanut, Ardern sanoi.

Uuden-Seelannin poliisin mukaan saarella tai sen läheisyydessä oli purkauksen aikana noin 50 ihmistä.

– Osa näistä on kuljetettu rannikolle, mutta joitakin, joiden uskotaan olevan saarella, ei ole tavoitettu, poliisi sanoi lausunnossaan.

– Rannikolle kuljetetuista ainakin yksi on loukkaantunut vakavasti.

Parisenkymmentä loukkaantunutta, hurja video

Ensihoidon tämänhetkisen arvion mukaan loukkaantuneita olisi parikymmentä. Pelastustyöt ovat kuitenkin vielä pahasti kesken. Niihin osallistuu muun muassa helikoptereita ja aluksia.

– Pelastustyöntekijät yrittävät saada ihmisiä kiireesti takaisin saarelta sairaalaan hoidettavaksi, paikallinen pormestari Judy Taylor kommentoi.

Tapauksesta on julkaistu videoita ja kuvia sosiaaliseen mediaan. Alla olevalla videolla nähdään, kuinka jättimäinen savupatsas nousee saarelta. Video on kuvattu ohi ajavasta veneestä.

Jos video ei aukea yllä, voit katsoa sen tästä linkistä.

Suosittu turistikohde

Uuden-Seelannin hätätilaviranomainen kuvaili tulivuorenpurkausta "kohtalaiseksi" ja sanoi sen aiheuttavan vaaraa saaren läheisyydessä. Saarelta nousi purkauksen jälkeen myös suuri valkea tuhkapilvi.

Erityisesti huolta on herättänyt matkailijoiden ryhmä, jonka nähtiin kävelevän kraatterissa hetkeä ennen purkausta. Tulivuoresta suoraa videokuvaa lähettävien kameroiden mukaan vajaan kymmenen ihmisen nähtiin kävelevän kraatterissa ennen kuin kuva pimeni.

White Island tunnetaan myös nimellä Whakaari. Se on tulivuorisaari, joka sijaitsee noin 50 kilometriä pohjoiseen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren rannikolta. Saari on suosittu turistikohde, ja vuosittain tulivuorella vierailee 10 000 matkailijaa.

White Island on Uuden-Seelannin aktiivisin tulivuori. 70 prosenttia siitä sijaitsee merenpinnan alapuolella. Tulivuori purkautuu säännöllisesti, viimeksi vuonna 2016.

Juttua päivitetty kello 10.35: Uhrien määrää päivitetty.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja