Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen uhreille on tilattu yli 120 neliömetriä ihosiirteitä – palovammat erittäin vakavia

0:44
Turistiryhmien liikkeet kraattereilla juuri ennen tulivuorenpurkausta tallentuivat livekuvaan.

Uuden-Seelannin viranomaiset ovat tiedottaneet, että tulivuorenpurkauksen palovammojen uhrit tarvitsevat ihoa yli 120 neliömetriä ihonsiirtoja varten. Yhdysvallat ja Australia ovat luvanneet lähettää ihosiirteitä sekä tarvikkeita uhreille. Asiasta kertoi muun muassa CNN.

Uudessa-Seelannissa, White Island -saarella oli maanantaina paikan päällä 47 ihmistä, kun saaren tulivuori purkautui. Kuusi ihmistä on vahvistettu kuolleeksi.

Uhrimäärän pelätään nousevan

Kuolleiden lukumäärän epäillään nousevan. Tällä hetkellä kateissa on kahdeksan henkilöä, eikä heistä ole havaintoja. Etsintöjä jatketaan heti, kun olosuhteet sallivat.

Tällä hetkellä 25 ihmistä on sairaalahoidossa kriittisessä tilassa. Heillä on vakavia palovammoja. Tiistaina lääkintäviranomaiset kertoivat, että 27 ihmisellä on palanut vähintään 30 prosenttia heidän kehoistaan.

Monilla uhreilla on myös hengityselimissä palovammoja, jotka vaativat hoitoa. Jokainen Uuden-Seelannin palovammoihin erikoistunut yksikkö työskentelee täydellä teholla.

– Etsimme kiireellisesti lisää tarvikkeita vastataksemme sideharsojen ja väliaikaisten ihonsiirtojen kysyntään, kommentoi alueellisen terveyslautakunnan päälääkäri Peter Watson.

–  Ennakoimme, että tulemme vaatimaan jopa 1,2 miljoonaa neliösenttimetriä ihoa potilaiden jatkuviin tarpeisiin.

Palovammoja myös kaasuista ja kemikaaleista

Ihmiskehossa on noin ihoa noin yhdestä kahteen neliömetriin. Uuden-Seelannin ihosiirteiden tilaus on poikkeuksellisen iso, sillä palovammojen uhrit tarvitsevat noin 120 neliömetriä uutta ihoa.

Uusi-Seelanti on tilannut vaadittavan määrän uutta ihoa uhreille. Watsonin mukaan Yhdysvallat ja naapurimaa Australia ovat luvanneet lähettää ihosiirteitä sekä tarvikkeita.

Ihonsiirteet saadaan ihmisten lahjoituksista, kuten elinluovutuksesta tai henkilöiltä, jotka ovat rekisteröityneet luovuttamaan ihonsa kuoleman jälkeen. Lahjoitettu iho on ohut kerros ihon pinnalta. Se otetaan usein lahjoittajien selästä tai jalkojen takaosasta.

Watsonin mukaan pyyntö on suuri suhteutettuna uhrien määrään. Mutta palovammat ovat erittäin vakavia, koska uhrit olivat tulivuoren läheisyydessä purkauksen sattuessa.

– Vammoja on syntynyt myös kaasuista ja kemikaaleista, Watson lisää.

East Anglian yliopiston vulkanologi Jessica Johnsonin mukaan purkauksesta syntyy niin paljon myrkyllisiä kemikaaleja, että ihmiset voivat jopa maistaa ne suussaan. Lisäksi tulivuoresta voi lentää erittäin kuumia höyrypilviä.

– Uhrien vammat ovat todennäköisesti näistä höyrypilvistä.

Monashin yliopiston vulkanologi Raymond Casin mukaan lisäksi uhrit ovat voineet vahingoittua purkauksen jälkeisistä, erittäin kuumista kivijätteistä.

– Nämä komplikaatiot tarkoittavat, että potilaat tarvitsivat kiireellisempää hoitoa kuin tavallisten palovammojen uhrit, Watson kommentoi.

– Tämä on vain alkua todella pitkälle prosessille, joka voi joidenkin potilaiden kohdalla kestää useita kuukausia.

Potilaat ovat eri maista, joka tarkoittaa, että heidät tullaan siirtämään jossain vaiheessa kotimaihinsa hoitoa varten. Australian pääministeri Scott Morrison kommentoi keskiviikkona, että kymmenen australialaista potilasta tullaan siirtämään vuorokauden sisällä erityishoitoa varten.

White Island on yhä liian vaarallinen, jotta etsintöjä voitaisiin jatkaa. Viranomaiset ovat pystyneet jo tunnistamaan viisi uhria: australialainen teinityttö ja hänen isäpuolensa, australialainen äiti ja hänen tyttärensä, sekä uusi-seelantilainen turistiopas.

Lähde: CNN

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja