Mainos

Uudella tupakkavieroituslääkkeellä yhteys itsemurhiin?

Suomalaislääkäri korostaa kiistellyn tupakasta vieroittavan Champix-lääkkeen hyötyjä riskeihin nähden.

45 minuuttia -ohjelma kertoi tänään, että noin 20 000 suomalaisenkin käyttämän vieroituslääkkeen pelätään aiheuttaneen kymmeniä itsemurhia Yhdysvalloissa.

Suomessa lääkärien mielestä tupakka itsessään on kuitenkin suurempi uhka kuin kyseinen lääke.

Tuttavan syöpä ja huoli itsestä sai jyväskyläläisen Tanja Jalkasen lopettamaan sauhuttelun äskettäin. 15 vuotta kestäneen tupakkaputken katkaisussa Jalkanen tukeutui uuteen Champix-lääkkeeseen.

- Olisinko minä jonkun parisen viikkoa syönyt sitä, niin sitten tuli semmoisia, että kun sen tabletin nielaisi, niin rintakehästä puristi ihan hirveästi jonkun minuutin, se oli tosi voimakas puristus, mutta sitten se niin kuin laukesi ja se meni ohitse, niin sen kesti. Mutta sitten, kun jonkun aikaa olin syönyt sitä, niin rupesin oksentamaan sen, Jalkanen kertoo.

Annos puolitettiin ja Jalkanen selvisi suhteellisen vähällä. Champixista on nimittäin ilmoitettu Yhdysvalloissa satoja tapauksia, joissa itsemurha-ajatukset tai itsemurha on liitetty lääkkeeseen. Suomessakin Lääkelaitos on vastaanottanut muutaman ilmoituksen, jotka ovat liittyneet psyykkiseen oireiluun.

Lääkeyhtiön mukaan oireilu johtuu pikemminkin tupakoinnin lopettamisesta kuin lääkkeestä.

- Että tämä olisi nimenomaan Champixiin liittyvä ongelma, niin sellaista kuvaa minä en ainakaan tästä saa, vaan tämä liittyy nimenomaan siihen tupakasta vierotukseen. Ja sellainen ihmelääke Champixikaan ei ole, että näiden psyykkisten oireiden riskiltä voitaisiin välttyä, Pfizerin asiantuntijalääkäri Mikko Nykänen kertoo.

Keuhkolääkärin mielestä Champix on pienempi paha kuin tupakka.

- Tupakointi on se, mistä meidän pitäisi olla huolissaan. Ei se, että meillä on siihen tehokkaita lääkkeitä. Tupakka tappaa Suomessakin vuosittain 5000 - 6000 henkilöä, HYKS:in keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhos painottaa.

Erikoislääkäri lisäisi lopettamista yrittävien lääkehoitoa.

- Lääkkeet tuovat erityisesti piintyneille tupakoijille hyvän avun lopettamiseen. Minun näkemykseni on, että lääkehoitoa käytetään tupakasta eroon pyrkiessä edelleen Suomessa liian vähän, Rouhos kertoo.

Rouhas lisäisi lääkehoidon ohella myös potilaiden seurantaa.

- Tupakoinnin lopettamiseen täytyy ehdottomasti kannustaa ja siihen täytyy tarjota apua. Yksi hyvä keino on tämä kyseinen Champix-lääke. Mutta potilaiden täytyisi olla myös jonkinlaisessa seurannassa sen tupakoinnin lopettamisen aikana. Näin näihin mahdolliin vieroitusoireisiin pystytään puuttumaan sitten asiaan kuuluvalla tavalla.

Vieroitusoireita seurataan Suomessa kohtuullisen hyvin.

- Suomessa oireita seurataan melko hyvin. Esimerkiksi työterveyshuolto ja terveyskeskukset ovat hyvin paljon aktivoituneet vieroituksen suhteen. Potilaille on tarjolla monenlaista tukipalvelua, vieroitusryhmiä, vastaanottokäyntejä ja erilaisia puhelinpalveluita. Useat ammattilaiset ovat vieroitusasioihin hyvin perehtyneitä

Suomessa Champix-lääkepakkauksiin on tulossa keväällä uudet, tiukemmat varoitukset.

Katso myös 45 minuuttia ohjelman juttu: Tupakkavieroituslääkkeen vaarat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.