Uskomaton lista: Tässä ovat vuoden merkittävimmät keksinnöt

Time-lehti on listannut vuoden 2012 parhaat keksinnöt, joista osalla voi olla esimerkiksi todella merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Tiedemiesten ansiosta pian on mahdollista tietokoneen hallinta pelkillä silmänliikkellä tai uuden nopeusennätyksen rikkominen maailman kevyimmät juoksukengät jalassa. Lue vuoden parhaiksi nimetyt keksinnöt alta!

Sisätilapilvet
Hollantilaistaiteilija kehitti keinon, jolla saa täydellisen muotoisen pienen pilven leijailemaan keskelle huonetta – tosin vain pieneksi hetkeksi. Huoneen lämpötilan, kosteuden ja valaistuksen tulee olla aivan virheettömät, jotta savukoneella muodostettu pilvi pysyisi.

LiquiGlide
Opiskelijaryhmä professoreineen kehitti aineen, jonka avulla esimerkiksi viimeiset ketsupit saa vaivatta kaadettua pullosta. Voidetta voi laittaa lähes minkä tahansa pinnan päälle, ja sillä saadaan esimerkiksi jäät liukumaan pois lentokoneen siipien päältä.

Bounce Imagine
Keksintö tulee luultavasti pelastamaan useita ihmishenkiä. Pesäpallon kokoinen laite heitetään esimerkiksi palavan asunnon sisälle, jossa se kuvaa paikan kuudesta eri kulmasta, analysoi ilmanlaadun ja lähettää tiedot muistakin vaaroista palomiesten älypuhelimiin.

Googlelasit
Keksintö on yksinkertaisesti ilmaistuna tietokone, jonka voi pukea lasien muotoon. Vuonna 2014 markkinoille tulevien lasien 1,3 senttimetriä pitkä näyttö aktivoituu tietyllä silmän liikkeellä, ja tämän jälkeen on mahdollista esimerkiksi napata valokuvia ja jakaa niitä internetiin, käydä videopuhelua sekä tutkia erilaisia karttoja.

Al Bahar-tornit
Abu Dhabissa lämpötila voi nousta jopa 38 asteeseen, jolloin myös rakennusten ilmastointi muodostuu haasteeksi. Al Baharin tornien julkisivuille on kuitenkin asennettu varjostimet, jotka avautuvat ja sulkeutuvat auringon liikkeiden mukaan sisäilmoja jäähdyttämään. Koska ilmastointia näin ollen käytetään vähemmän, se vähentää tornien hiilidioksidipäästöjä 1750 tonnia vuodessa.

Listan muut keksinnöt:

Liiketunnistimella varustettu ruuvimeisseli
Tee-se-itse HIV-testi
Aurinkoenergialla toimiva vedenpuhdistin
Viittomakieltä älypuhelimeen tulkkaavat hanskat
iPhonen lemmikkikoirasovellus
Vain 160grammaa painava juoksukenkä
Itse itsensä täyttävät autonrenkaat
Naisille mitoitettu armeijan suojapuku
Laadukas mutta minikokoinen digitaalikamera
Siipipuku, jolla voi liitää ilmassa reilun kilometrin
Työpöydälle mahtuva 3D-tulostin
Pienikokoinen kevyitä pakkaustöitä tekevä robotti
Todella pitkäkestoinen ladattava Tesla-sähköauto
Kestävää kehitystä edistävä kalafarmi
NASA:n uusi avaruuspuku
Meren syvimpään kohtaan menevä, 3D-kuvaava sukellusvene
Uudenlainen Marsia kuvaava Curiosity-robotti

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat