Uskaltaako someen postailla mitä sattuu? Nyt puhuvat nuoret: "Rekrytoija tykkäsi vahingossa vanhasta Instagram-kuvasta – joku roti pitää olla"

Sosiaalisen median haitat ja hyödyt 5:50

Sosiaalisen median ja nykyteknologian haittavaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Jotkut saattavat pohtia, onko aktiivisesta someilusta haittaa vaikkapa työnhaussa.

MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta olivat keskustelemassa yrityksille suunnatun Digikaappaus-tapahtuman järjestäjät Emmi Suikkanen ja Mari Varpenius.

Täytyykö päivityksiä tehdessä sosiaaliseen mediaan miettiä, voiko niistä olla myöhemmin haittaa esimerkiksi työnhaussa? Onko se estänyt postaamasta jotain someen?

– Minua ei silleen. Olen pohtinut tätä aika paljon, mutta ajattelen, että olen inhimillinen ihminen, etten voi tehdä sitä (sometusta) pelkästään työn takia, mutta totta kai siinä pitää joku roti olla. Esimerkiksi yksi kaverini kertoi, että hän oli hakenut työtä, niin rekrytoija oli vahingossa tykännyt hänen vanhasta Instagram-kuvastaan, Digikaappauksen projektipäällikkö Mari Varpenius toteaa.

–  Hän mietti, pitäisikö (profiilin) olla yksityinen vai ei. Sitä pitää jonkin verran miettiä, mutta ei kumminkaan liikaa. Se on vain sosiaalinen media, ei se ole koko elämä.

Vanhempi sukupolvi voi oppia nuorilta

Nuorten aikuisten mielestä sekä nuoremmalla sukupolvella että vanhemmalla sukupolvella on opittavaa somettamisesta puolin ja toisin. Emmi Suikkasen mielestä rohkeus on yksi asia, jota vanhemmat ihmiset voisivat oppia nuorilta.

– Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan, sillä ei siinä ihan hirveästi pysty tekemään pieleen, mitään katastrofaalista ei voi tapahtua, vinkkaa Emmi Suikkanen.

Samoilla linjoilla on myös Varpenius.

– Jos jäädään vanhoihin kaavoihin, muut tulevat edeltä, toteaa projektipäällikkö.

Mitä nuoret voisivat oppia vanhemmalta sukupolvelta?

– Ehkä sen, ettei siellä (sosiaalisessa mediassa) roikuta liikaa. Vapaa-aikaa voi viettää muutenkin kuin puhelinta käyttämällä. Lisäksi vanhemmat puhuu, että mennään luontoon. Minusta tuntuu, että nuoret tekevät sitä tosi vähän, joten miksei me sellaista voitaisi oppia heiltä? Varpenius pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat