Mainos

USA vaatii Natolta suurempia uhrauksia Afganistanissa

Noin 10 000 Naton rauhanturvaajaa palvelee tällä hetkellä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sekä maan pohjois- ja länsiosissa.

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden puolustusministerit ovat kiistelleet Berliinissä Afganistanin rauhanturvaoperaation tulevaisuudesta. Yhdysvallat vaatii sotilasliittoa osallistumaan entistä vaarallisempiin tehtäviin Afganistanissa sunnuntaina käytävien parlamenttivaalien jälkeen.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan Yhdysvallat suunnittelee joukkojensa vähentämistä Afganistanissa, joten Naton rauhanturvaajille olisi käyttöä taistelussa kapinallisia vastaan. Britannia on ilmoittanut tukevansa Rumsfeldin ajatusta Naton Isaf-operaation ja Yhdysvaltain oman operaation voimien yhdistämisestä.

-(Naton) joukot eivät saa olla paperijoukkoja, Britannian puolustusministeri John Reid sanoi.

Monet muut jäsenmaat eivät ole mielissään ehdotuksesta. Ranska, Espanja ja Saksa korostavat, ettei Naton ja Yhdysvaltain joukoilla ole missään vaiheessa ollut mitään yhteistä.

-En halua altistaa sotilaitamme ylimääräisille vaaroille näiden kahden operaation yhdistämisen kautta, Saksan puolustusministeri Peter Struck kertoi radiohaastattelussa.

Noin 10 000 Naton rauhanturvaajaa palvelee tällä hetkellä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sekä maan pohjois- ja länsiosissa. Jos sunnuntain vaalit sujuvat ongelmitta, sotilasliitto lähettänee joukkojaan myös maan levottomampiin etelä- ja itäosiin. Isaf-operaation alaisuudessa Kabulissa työskentelee myös 80 suomalaista.

Talebanit ampuivat seitsemän ihmistä Afganistanissa

Afganistanin talebantaistelijat ampuivat alkuviikosta kuoliaaksi seitsemän ihmistä. Miehet surmattiin sen takia, että he olivat rekisteröityneet äänestäjiksi, kertovat paikalliset viranomaiset.

Talebanit myöntävät hyökänneensä tiistaina Uruzganin maakunnassa Keski-Afganistanissa. Ääriliikkeen mukaan surmatut olivat kuitenkin poliiseja eikä heitä surmattu siksi, että he kantoivat mukanaan äänestyskortteja.

Talebanit vastustavat ensi sunnuntaina pidettäviä historiallisia parlamentti- ja aluevaaleja. He ovat kertoneet surmanneensa viime viikkoina useita ehdokkaita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.