Mainos

USA: Pohjois-Korea testaa pian ydinasettaan

Yhdysvallat on Wall Street Journalin mukaan virallisesti varoittanut tilanteesta naapurimaita. Etelä-Korean pääministeri ja Pohjois-Korean kakkosmies tapasivat tänään Jakartassa.

Sanomalehti Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat arvioi Pohjois-Korean edistyneen ydinohjelmassaan pommin testaamisvaiheeseen. Yhdysvallat on havainnut vakoilusatelliittiensa avulla, että Pohjois-Koreassa on lisääntynyttä toimintaa alueilla, jotka sopivat pommin maanalaiseen testaamiseen.

Yhdysvallat on lehden tietojen mukaan virallisesti varoittanut tilanteesta Kiinaa, Japania ja Etelä-Koreaa. Se myös toivoo naapurimaiden pyrkivän testin estämiseen.

Pohjois-Korea myönsi ensimmäisen kerran helmikuussa, että sillä on hallussaan ydinaseita. Samalla maa vetäytyi kansainvälisistä neuvotteluista, jotka tähtäsivät sen ydinohjelman lopettamiseen.

Koreat neuvottelivat P-Korean ydinkiistasta

Pohjois- ja Etelä-Korean edustajat jatkoivat tänään neuvottelujaan Pohjois-Korean ydinohjelmasta syntyneen kiistan ratkaisemiseksi. Etelä-Korean pääministeri Lee Hae-chan ja Pohjois-Korean kakkosmies Kim Yong-nam tapasivat Aasian ja Afrikan maiden huippukokouksen yhteydessä Jakartassa.

Tapaaminen on koreatasoisin maiden välillä viiteen vuoteen.

Lee yritti keskusteluissa taivuttaa Pohjois-Koreaa avaamaan uudelleen neuvottelut kiistasta niitä käyvien kuuden maan kanssa. Pohjois- ja Etelä-Korean, Yhdysvaltain, Kiinan, Venäjän ja Japanin käymät neuvottelut ajautuivat viime vuonna umpikujaan ja Pohjois-Korea keskeytti ne.

Kimin mukaan Pohjois-Korea saattaisi olla valmis palaamaan neuvottelupöytään, mutta ei ilman ehtoja.

- Muiden osanottajien on tarpeen antaa meille joitakin syitä palata neuvotteluihin. Jos ehdot ovat sopivat, me palaamme, hän sanoi tänään Etelä-Korean uutistoimiston Yonhapin mukaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.