USA:n säteilynvalvontakone liiteli Itämerellä, syytä ei vielä tiedetä – STUK:n mukaan Suomen tilanne on normaali

Yhdysvaltain ilmavoimien radioaktiivisen säteilyn valvontakone vieraili viime viikolla Itämeren yllä.

Asiasta kertovan The Driven mukaan USAF:n ainoa laatuaan oleva WC-135W Constant Phoenix -kone suoritti viime torstaina 5. elokuuta lennon Britanniassa sijaitsevasta Mildenhallin lentotukikohdasta.

Alimmillaan kone kävi 1,5 kilometrin korkeudessa

Se lensi Alankomaiden, Saksan ja Puolan yli, tuli Itämeren päälle ja teki useita kierroksia Itämeren ja Ruotsin yllä Gotlannin saaren pohjoispuolella.

Alimmillaan kone kävi noin 5 000 jalan (1 500 metriä) korkeudessa.

The Drive on tiedustellut USAF:lta lennon syytä. Julkaisu muistuttaa, että kyseessä voi olla rutiininomainen valvontalento.

Hollantilaisten ilmailuharrastajien Scramble-sivuston mukaan koneen valvontalennot ovat jatkuneet Norjan- ja Barentsinmerellä, mikä viittaisi Venäjän sotilastoimintaa kohtaan osoitettuun kiinnostukseen.

STUK: Suomen säteilytilanne normaali

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomen säteilytilanne on normaali.

STUK seuraa reaaliaikaista säteilytilannetta valtakunnallisella annosnopeutta mittaavalla verkolla. Verkon tulokset julkaistaan ja ovat seurattavissa tämän linkin takana.

STUK seuraa ulkoilmassa olevia radioaktiivisia myös aineita keräämällä näytteitä ulkoilmasta. Keskuksen mukaan näytteiden keräämiseen pohjautuva menetelmä on erittäin herkkä ja tällä havaitaan hyvinkin pienet määrät radioaktiivista ainetta.

Tämän valvonnan tuloksia voi seurata tästä linkistä.

Boeingin 1950-luvulla kehittämän 707-liikennekoneen pohjalta modifioitu WC-135W on varustettu ilmakehässä olevan radioaktiivisen säteilyn valvontalaitteistolla, ja sillä voidaan havaita esimerkiksi ydinkokeista peräisin olevia laskeumia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja