Mainos

USA:lla henkilömiinoja varastossa koko Norjassa

Yhdysvallat on varastoinut 150 000 henkilömiinaa Norjaan. Suurin osa miinoista on varastoissa Tröndelagin tuntureissa ja lähellä norjalaisia lentokenttiä, kertoi uutistoimisto NTB tänään. Henkilömiinojen kohtalo on tullut ajankohtaiseksi nyt, kun Norjan suurkäräjät ryhtyy käsittelemään henkilömiinojen kieltoa koskevaa Ottawan sopimusta.

Norjan tunturivarastoihin on sijoitettu aseita amerikkalaista merijalkaväenprikaatia varten vuodesta 1981, jolloin Norjan suurkäräjät hyväksyi Naton aseiden ennakkovarastoinnin maaperälleen. Henkilömiinoja voi NTB:n mukaan olla myös lähellä Andöyan, Solan, Evenesin ja Bardufossin lentokenttiä. Norjan suurimpien avustusjärjestöjen pääsihteerit keskustelivat tänään suurkäräjien ulkoasiainvaliokunnan kanssa asevarastoista ja erityisesti Norjan asemasta miinojen "kauttakulkumaana". Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk on järjestöjen mukaan luvannut amerikkalaisille täydet valtuudet käyttää Norjaa henkilömiinojen kauttakulkumaana niin kauan kuin Yhdysvallat niin haluaa.

Kaikkiaan 126 maata on tähän asti allekirjoittanut Ottawa-sopimuksen, niiden joukossa myös 14 yhteensä 16 Nato-maasta. Yhdysvallat, Turkki ja Suomi eivät ole allekirjoittaneet sopimusta. Norjan suurkäräjät aloittaa lähipäivinä keskustelun sopimuksen ratifioinnista. Se hyväksyttäneen ennen kesätaukoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.