Mainos

USA aloittaa vihdoin Agent Orange -siivouksen

Synnynnäisiä epämuodostumia, jälkeenjääneisyyttä ja syöpää. Yhdysvaltain 1960-1970-luvuilla Vietnamiin levittämän Agent Orange -kasvimyrkyn epäillään aiheuttaneen satojatuhansia kuolemia ja sairastuttaneen noin kolme miljoonaa vietnamilaista.

Vietnamilaiset ovat pitkään odottaneet myrkyn poistamista. Toiveisiin vastattiin eilen, kun maan viranomaiset yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa alkoivat puhdistaa myrkyllistä maaperää Danangin lentotukikohdassa.

Danang on yksi kolmesta myrkyn pahasti saastuttamasta alueesta, jossa dioksiinipitoisuudet ovat lähes 400-kertaiset kansainvälisesti hyväksyttyyn enimmäispitoisuuteen nähden. Muut pahasti saastuneet alueet, Bien Hoan ja Phu Catin lentotukikohdat, odottavat yhä vuoroaan.

Saasteet ovat peräisin Vietnamin sodan ajalta, jolloin Yhdysvallat ruiskutti kasvimyrkkyä metsiin, jotta puut pudottaisivat lehtensä ja veisivät vietnamilaisjoukoilta suojan. Myrkkyä levitettiin luontoon kymmeniä miljoonia litroja. Myrkky sekoitettiin ja varastoitiin lentotukikohdissa.

– Kun sodan aikana asuimme kiitotien vieressä, meidän piti joinakin iltoina peittää suu oudon hajun vuoksi, muistelee 78-vuotias Nguyen Thi Binh.

Naisen viidestä lapsesta kolme on vakavasti vammautuneita henkisesti ja fyysisesti. Pitkään hän uskoi sairastumisten johtuneen edellisen elämän synneistä, mutta pitää nyt niiden aiheuttajana dioksiinia.

Miljoonien eurojen lasku

Yhdysvallat kiistää yhä suoran yhteyden dioksiinialtistuksen ja sairastumisten välillä. Vammautuneille vietnamilaisille on parinkymmenen vuoden aikana maksettu hyvityksenä reilut 40 miljoonaa euroa. Korvauksen perusteita Yhdysvallat kiertelee: "Aiheuttajasta riippumatta", se toteaa.

Vuonna 2009 Yhdysvaltain korkein oikeus torppasi vietnamilaisten korvausvaatimuksen eikä ottanut kannetta edes käsittelyyn. Sodassa palvelleille amerikkalaissotilaille on myönnetty korvauksia miljardien eurojen arvosta.

Danangin puhdistuksen arvioidaan vievän nelisen vuotta. Saastunutta maaperää lämmitetään niin, että siihen varastoitunut myrkky tuhoutuu. Projektiin on varattu noin 35 miljoonaa euroa.

Vietnamissa projektista iloitaan, vaikka se sairastuneiden mielestä toteutuukin vuosikymmeniä myöhässä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.