Mainos

Ura ohi, entä elämä – muistatko nämä tapaukset?

Huippu-urheilijan uran loppuessa romahdus voi olla kova. Uran ajan urheilijan elämä on täyttynyt hyvää oloa tuottavista hormoneista.

Endorfiineihin on jääty koukkuun. Kun ura loppuu, täytyy endorfiini korvata jollain muulla. Jotkut saavat samanlaista koukutusta opiskelusta tai perhe-elämästä, mutta osa täyttää tyhjän aukon elämässään alkoholilla ja muilla päihteillä.

MTV3 Uutiset kokosi yhteen viime vuosikymmenien suuria urheilusankareita, jotka ovat uransa loppumisen jälkeen olleet julkisuudessa hieman surullisemmissa otsikoissa.

Matti Nykänen (synt. 1963)

Nykänen on maailman kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä. Hän voitti urallaan viisi olympiamitalia, 14 maailmanmestaruusmitalia ja 22 Suomenmestaruusmitalia.

Uran jälkeen hän on roikkunut otsikoissa ihmissuhteidensa, laulu-uransa sekä alkoholinkäyttönsä vuoksi. Tällä hetkellä Nykänen istuu vankilassa pahoinpitelyn takia.

Psyykkinen valmentaja Jukka Kataja sanoo, että Nykäsen piti uran jälkeen olla jatkuvasti lehdissä.

– Urheilijasta voi tuntua, että uran jälkeen on niin tyhjä olo - on jäänyt koukkuun julkisuuteen. Ei pysty elämään ilman sitä. Nimi halutaan lehteen hyvässä tai pahassa.

Mika Myllylä (1969-2011)

Mika Myllylä oli Suomen menestyneimpiä hiihtäjiä. Hän sai palkintohyllylleen muun muassa kuusi olympiamitalia sekä yhdeksän MM-mitalia.

Vuonna 2001 kaikki kuitenkin kääntyi päälaelleen: Myllylä jäi yhtenä suomalaishiihtäjistä kiinni dopingin käytöstä Lahden MM-hiihdoissa. Hän ei enää onnistunut tämän jälkeen palaamaan huipulle.

Myllylän yksityiselämä alkoi myös mennä raiteiltaan, ja usein hän oli lehtien sivuilla ryyppyreissujensa jälkeen. Myllylä löydettiin kuolleena kotoaan kesällä 2011.

Manuela Bosco (1982)

Viimeisimpänä julkisuudessa urheilu-uran kääntöpuolesta on kertonut yleisurheilija Manuela Bosco. Nykyään näyttelijän töitä tekevä Bosco on kertonut avoimesti uudessa kirjassaan masennuksestaan ja itsemurhayrityksestään.

Tony Arima (1961-2005)

Jääkiekkoilija Tony Arima kuoli 44-vuotiaana. Hän oli HIFK:n legendaarinen hyökkääjä pelaten seurassa kaikkiaan viisi kautta.

Muun muassa Ariman tarinaa kerrotaan kirjassa Kiveen hakatut - urheilusankaruuden jäljillä.

Tarmo Uusivirta (1957-1999)

Nyrkkeilijä Uusivirta saavutti urallaan muun muassa kaksi MM-hopeaa ja yhden EM-kullan. Suomen mestariksi hänet kruunattiin viisi kertaa.

Uransa jälkeen hän pysyi nyrkkeilyn parissa, mutta kertoi myöhemmin olleensa katkeroitunut. Uusivirta teki itsemurhan 42-vuotiaana.

– Uusivirta oli palomies ammatiltaan, muttei koskaan löytänyt paikkaansa uran jälkeen, kertoo psyykkinen valmentaja Kataja.

Juha Tiainen (1955-2003)

Juha Tiainen oli moukarinheittäjä, jolla oli hyllyllään muun muassa olympiakulta. Uransa jälkeen Tiainen toimi moukarinheiton valmentajana. Siviiliammatiltaan hän oli poliisi. Usein hänen vapaa-aikansa kerrottiin kuitenkin olleen alkoholintäytteistä. Tiaisen kerrotaan menehtyneen keuhkokuumeeseen.

Muistatko muita traagisia kohtaloita? Keskustelua voi jatkaa Facebook-sivuillamme.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.