Mainos

UPM-Kymmene hankki jälleen omia osakkeitaan

Metsäjätti UPM-Kymmene on jälleen hankkinut omia osakkeitaan. Yhtiö ilmoittaa, että se osti perjantaina 263000 omaa osakettaan. Myös Tamro ja Asko ovat ilmoittaneet ostaneensa omia osakkeitaan Kauppalehden mukaan omien osakkeiden ostaminen aiheuttaa pörssiyhtiöille tulosriskin.

UPM-Kymmene maksoi osakkeista yhteensä reilut 34,1 miljoonaa markkaa. Yhtiön ilmoituksen mukaan sen hankkimien osakkeiden keskihinta oli 128,79 markkaa.
UPM-Kymmenen hallussa on sen omia osakkeita perjantaina tehtyjen kauppojen jälkeen noin 7,43 miljoonaa kappaletta. Yhtiö voi omistaa 13,5 miljoonaa omaa osakettaan. Kaikkiaan osakkeita on 277,5 miljoonaa kappaletta.

Myös pörssiyhtiöt Tamro ja Asko ovat hankkineet omia osakkeitaan. Tamro ilmoittaa hankkineensa perjantaina 24000 omaa osakettaan. Yhtiö käytti ostoihin rahaa yhteensä 804000 markkaa ja sen hankkimien osakkeiden keskihinta oli 33,50 markkaa.
Tamron hallussa on perjantaina tehtyjen kauppojen jälkeen lähes 1,4 miljoonaa omaa osaketta.

Asko puolestaan ilmoittaa ostaneensa perjantaina 6900 omaa osakettaan. Yhtiö osti osakkeita kaikkiaan reilulla 707000 markalla ja osakkeiden keskihinta oli Askon ilmoituksen mukaan 102,57 markkaa.
Askolla on nyt 30000 omaa osakettaan.

Omien osakkeiden hankkiminen riskipeliä pörssiyhtiöille

Kauppalehti kertoo, että verohallituksen linjauksen mukaan verottaja kurittaa yhtiötä yhtiön taseessa olleiden osakkeiden arvonnoususta 28 prosentin verolla.
Tämä tarkoittaa sitä, että omia osakkeitaan ostaneen yhtiön osakkeiden kallistuminen heikentää yhtiön tulosta. Samalla omistajien jakokelpoinen voitto taseesta pienenee ja omistajien osinkoihin tarkoitettu jaettava siis vähenee.

Omien osakkeiden ostaminen kuitenkin parantaa välittömästi osakekohtaisia tunnuslukuja. Lisäksi omien osakkeiden ostaminen kertoo siitä, että yhtiön johto uskoo kurssinousuun.

Osakeyhtiölaki muuttui viime syksynä ja omien osakkeiden ostaminen tuli mahdolliseksi. Seitsemän listattua pörssiyhtiötä, joukossa UPM-Kymmene, on käyttänyt mahdollisuutta hyväkseen ja ostanut omia osakkeitaan.
Suomessa omia osakkeita voi ostaa korkeintaan viisi prosenttia osakepääomasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.