Upea kuva "veden päällä" luistelijasta lumosi tv:n katsojat – "Liukkaan Eskon" video näyttää Ylläsjärven koko kaamosiltapäivän komeudessa

1:55
Katso lumoava video: Esko Liukas taltioi taitoluistelijan taianomaisen hetken Ylläsjärven jäällä.

Jää kuin tyyni vesi, jota iltapäivän siniset pilvet täplittävät, ja päällä kiitää taitoluistelija kuin veistos. Esko Liukkaan taianomainen otos luistelijasta Ylläsjärven jäällä on lumonnut jo tuhannet ihmiset somessa ja tv:ssä.

Valokuvaaja, hiihdon opettaja ja paikallisopas Esko Liukkaan (taiteilijanimi) sunnuntaina nappaama valokuva Sininen hetki Ylläsjärvellä on otos, jollaista ei joka päivä näe – ja jonka kaltainen tilanne ei tule kuvaajallekaan välttämättä joka päivä vastaan.

Taitoluistelija Tiina Pakkanen luistelee kuvassa peilikirkkaalla pohjoisen järven jäällä, jota peittää pintaan noussut sula vesi.

Espoolaislähtöinen Liukas kuvaa leipätyökseen Visit Ylläkselle, mutta ottaa kuvia ja kuvaa videoita paljon myös itselleen ja tuhansille someseuraajilleen. Sunnuntaina otettu ”sininen hetki” pääsi esille myös MTV Uutisten säälähetyksessä maanantaina.

”Onhan tuo keli ihan mieletön”

Luistelijakuva on pieni ikuistettu tuokio monen videon sarjasta, jota Liukas kuvasi viime viikolla kaikkiaan viitenä päivänä Ylläsjärvellä Kolarin ja Kittilän kuntien alueilla Lapissa. Sunnuntaina hän sai retkelle mukaan luistelija Tiina Pakkasen.

Liukas ei ihmettele kuvan saamaa huomiota.

– Onhan tuo keli ihan mieletön, kun lämpötila on vähän plussalla ja vettä nousee jään päälle muodostaen siihen täydellisen peilin, Liukas toteaa.

Vaikka tilanne näyttää aika hurjaltakin, Liukas vakuuttaa mitanneensa jään paksuuden tarkkaan ennen kuvaustilannetta.

– Jää oli noin kymmensenttistä. Kun hakkasin paikallisille pojille sunnuntaina vielä pilkkiavannon, piti ihan reilusti hakata jääpiikkiä saadakseen reiän aikaiseksi. 

– Sekin loi uskoa siihen, että jos pilkkireikää pitää nakuttaa oikein tosissaan, kyllä se luistelijankin kestää.

"En halua, että kukaan putoaa jäihin minun takiani"

Liukas tähdentää, että kenenkään ei kannata vaarantaa henkeään vain siksi, että saisi hienoja kuvia tai elämyksiä.

– En halua, että kukaan putoaa jäihin minun takiani. Jäälle ei voi suin päin lähteä, vaan jää on tutkittava ensin. Eivät täällä Lapissakaan ole vielä kaikki järvet jäässä. 

Esko Liukas on kuvannut luistelijoita myös auringon valossa. Tämä kuva löytyy muun muassa hänen Facebook-sivuiltaan.

Lapissa on 8 vuodenaikaa

Liukas kertoo, että siinä missä muualla Suomessa on korkeintaan neljä vuodenaikaa, Lapissa puhutaan jopa kahdeksasta.

– Vaikka nyt on tavallaan todella kurja keli, kun ei ole lunta ja sataa vettä – viime vuonna oli tähän aikaan vuodesta jo kunnon hanget ja tykkyä puissa – silti on jotain mahtavaa taas luonto tarjonnut.

– Minulla on tämän viikon reissuillani ollut mukana useampia kavereita, jotka olivat ensi kertaa jäällä, ja tuli itsellekin iloinen fiilis siitä, miten haltioissaan ihmiset olivat. Rannalla oli vielä masentavan harmaata, mutta jäällä on mieletöntä. 

Nämä Instagram-kuvat ovat Esko Liukkaan iltalenkiltä, jota valaisivat revontulet.

Nyt ihmisiä ihastuttaneet luistelukuvat ja -video ovat Liukkaan mukaan vasta alkusoittoa sille, mitä tuleman pitää.

– Pakkanen kiristyy jälleen loppuviikosta, ja olisi hienoa luistella vaikka revontulten alla.

Juttua korjattu 17.11.2020 kello 9.10. Esko Liukas työskentelee Visit Ylläkselle, ei Visit Finlandille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja