Uotin veljeksille pitkät vankeustuomiot

Liikemiesveljekset Kari ja Jussi Uoti tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa neljän vuoden ja neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tuomiot tulivat velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä veropetoksesta.

Oikeus katsoi, että Kari Uoti ja hänen veljensä Jussi olivat syyllistyneet vuonna 1993 Interbankin myynnistä saamiensa yli 70 miljoonan markan piilottamiseen velkojien ja verottajan ulottumattomiin.

Kari ja Jussi Uoti tuomittiin myös huomattaviin korvauksiin. Korkoineen korvattava yhteissumma nousee yli 70 miljoonaan markkaan.

Uotit valittavat käräjäoikeuden päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Kihlakunnansyyttäjä Malla Sunellilla on vielä viikko aikaa ilmoittaa, aikooko hän myös valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Veljeksiä ei vangittu

Liikemiesveljesten erittäin monimutkaista rahanpiilotusoperaatiojuttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa yli 40 istunnossa. Uotit olisi voitu vangita suoraan oikeudenkäynnistä, mutta näin ei tapahtunut. Veljekset, jotka eivät ole puheväleissä, kävelivät ulos Helsingin pakkasviimaan sulattelemaan tuomioitaan.

Molemmat veljekset olivat oikeussalissa selvästi järkyttyneitä neljän vuoden tuomioista. Ensikertalaisina he selviävät tuomiosta noin kahden vuoden istumisella, mikäli tuomiot eivät muutu Helsingin hovioikeudessa. Veljekset ovat uudestaan oikeuden edessä jo ensi viikolla, kun jutun ns. säästöpankkihaaran käsittely jatkuu Salon käräjäoikeudessa.

Mistä oikein kysymys

Uotit myivät vuonna 1993 hyvin menestyneen Interbankin 74 miljoonalla markalla. Saamansa kauppahinnan veljekset sijoittivat ns. pankkitytäryhtiöihin, joista rahat kadotettiin erittäin monimutkaisin keinoin ulkomaille velkojien ja verottajan ulottumattomiin.

Jutun syyttäjä on tehnyt valtavan työn yhdessä verottajan ja muiden viranomaisten kanssa jäljittäessään rahojen kulkuteitä. Yksi ratkaiseva edistysaskel oli, kun syyttäjä sai, tehtyään jo syyttämispäätöksen, 14 kilon verran kirjallista materiaalia rahojen liikuttelusta Englannin kanaalissa sijaitsevaltaGuernseyn veroparatiisisaarelta.

Jatkossa nähtäväksi jää, saadaanko veljeksiltä perityiksi mitään takaisin tuomituista yli 70 miljoonan markan korvauksista.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat