Unkarin presidentti jännittää ympäristökysymyksiä

Ympäristökysymykset ovat kaikkein vaikeimmin ratkaistavia Unkarin aloittaessa varsinaiset EU-neuvottelunsa lähiviikkoina, arvioi presidentti Arpad Göncz STT:lle myöntämässään haastattelussa.

EU:hun liittyvät asiat ovat päällimmäisiä keskustelun aiheita Gönczin tavatessa presidentti Martti Ahtisaaren Budapestissa maanantaiaamuna. Gönczin kiinnostus ympäristökysymyksiin juontaa juurensa 40-50-luvuilta, jolloin hän työskenteli mm. maaperän suojelutehtävissä ja maatalousinsinöörinä. Tätä ennen Göncz toimi Pienviljelijäpuolueen pääsihteerinä ja aikakauslehden toimittajana. Göncz otti aktiivisesti osaa vuoden 1956 kansannousuun ja joutui sen vuoksi viettämään kuusi vuotta vankilassa. Näiden vuosien jälkeen hänestä muotoutui arvostettu kirjailija, kääntäjä ja yliopistomies. Vuonna 1990 presidentiksi valittu Göncz tarkastelee maansa EU-kuntoa sekä ruohonjuuritasolta että älymystön näkökulmasta. Hän uskoo monista muista poiketen, ettei maatalous ole Unkarin neuvottelujen pullonkaula.

-Ympäristökysymysten lisäksi ongelmia aiheuttaa infrastruktuurin kehittymättömyys, josta Unkari ei selviä ilman EU:n apua, presidentti totesi.

"Suomi on EU:n vahvin valtio"

Presidentti Arpad Göncz (76) sanoo olevansa lämpimästi Suomen ystävä jo nuoruutensa ajoilta, jolloin hän piti Suomea esimerkkinä siitä kuinka Unkarinkin olisi pitänyt säilyttää riippumattomuutensa. Tällä hetkellä Göncz pitää Suomea EU:n vahvimpana valtiona perustellen asiaa sotakorvausten maksamiseksi luodulla teollisella kehityksellä. -Suomi saattoi lähteä EU-neuvotteluihin ylhäältä päin, me joudumme lähtemään alhaalta, Göncz arvioi Suomen ja Unkarin kehityseroja.

Suomen EU-jäsenyys ei Gönczin mielestä ole vaikuttanut haitallisesti Suomen ja Unkarin perinteisesti lämpimiin suhteisiin, eikä Göncz usko että maiden välille syntyisi eturistiriitoja siinäkään vaiheessa, kun Unkarista tulee EU:n täysjäsen.

"Schengen ei ole Unkarille hyväksi"

Presidentti Arpad Göncz sanoo tuntevansa häpeää nähdessään kuinka rajavartijat koirien kanssa käännyttävät köyhiä pakolaisia takaisin Unkarin rajoilta. Hänen mielestään Euroopan maiden pitäisi paneutua tiukemmin ongelmien ennaltaehkäisyyn, jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta kotimaastaan. -Sitäpaitsi se saattaisi olla halvempi ratkaisu kuin esimerkiksi Schengenin sopimuksen rakentaminen. Gönczin mielestä Schengen ei välttämättä ole Unkarille hyvä sopimus, sillä Unkarin liittyessä siihen se eristäisi miljoonia naapurimaissa asuvia unkarilaisia viisumirajan taakse. -Unkaria ei voi irrottaa tästä historiallisesta yhteydestä. Meille olisi parasta, että naapurimme Slovakia, Romania ja Jugoslavia voisivat myös liittyä unionin jäseniksi. Työskentelemme sen eteen, että klubin säännöt ovat mahdollisia kaikille, ei pelkästään etnisille unkarilaisille, Göncz sanoi.

Itävallan sanomalehdistö on toistuvasti syyttänyt Unkaria sen kehnosta rajavalvonnasta. Presidentti Göncz ei allekirjoita väitettä, eikä hänen mukaansa Itävallan hallituskaan ole esittänyt tällaista syytettä.

"Venäjän kriisi jää lyhyeksi"

Presidentti Arpad Göncz sanoo odottavansa kiinnostuneena presidentti Ahtisaaren vierailua voidakseen keskustella tämän kanssa Venäjän nykytilanteesta. Gönczin käsityksen mukaan sillä on paljon suurempi vaikutus Suomeen kuin Unkariin. -On mielenkiintoista pohtia kuinka taloudet voivat puolustautua tässä tilanteessa. Itse uskon Venäjän kriisin jäävän lyhytaikaiseksi ja pörsseissä vallitsevan hysterian päättyvän pian, sanoo presidentti, jonka toinen virkakausi päättyy kesällä 2000. Göncz ei näe Venäjän tilanteessa minkäänlaista turvallisuusriskiä Euroopalle.

Kuten Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski totesi torstaina niin myös presidentti Göncz korostaa sitä, että Unkarikin on jo "joen toisella puolella", eikä riippuvainen Venäjästä. Tästä huolimatta niin Unkari kuin Puolakin joutuvat jatkuvasti vakuuttamaan tosiasiaa, että niiden ylivoimaisesti suurin ja tärkein kauppakumppani Euroopassa on EU ja että Euroopan sotatantereet ovat maantieteellisesti kaukana. -Kun Dubrovnikissa (Kroatiassa) taisteltiin, niin turistit katosivat Balatonilta. Tämä kuvastaa hyvin mikä ero on todellisuudella ja mielikuvilla, Göncz totesi.

Ahtisaari tapaa myös Orbanin

Sunnuntai-iltana Saksasta Unkariin saapuva presidentti Martti Ahtisaari tapaa maanantaiaamuna myös Unkarin pääministeri Viktor Orbanin. Ahtisaari siirtyy aamupäivän aikana Lounais-Unkarissa sijaitsevaan Pecsin kaupunkiin. Siellä hän osallistuu suomalaisille investoijille tarkoitettuun talousseminaariin ja tutustuu suomalaisten huipputekniikan yritysten toimintaan Pecsissä.

(STT: PENTTI VÄISTÖ, TUULA KOPONEN)

Lue myös:

    Uusimmat