Mainos

Unkarin pääministeri ei aio erota

Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsany on torjunut tiukasti erovaatimukset mellakoista huolimatta. Mielenosoitusten syynä on paljastus siitä, että Gyurcsany on tunnustanut puolueensa syyllistyneen valehteluun.

Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsany on ilmoittanut pitävänsä kiinni paikastaan, vaikka oppositio vaati häntä eroamaan mellakoiden takia. Gyurcsany vakuutti laittavansa kuriin mellakoitsijat, jotka ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa ja tunkeutuivat valtiollisen tv-kanavan tiloihin.

- Käytin sunnuntaina kolme minuuttia sen miettimiseen, pitäisikö minun erota ja olisiko siihen aihetta. Tulin siihen johtopäätökseen, että ehdottomasti ei, Gyurcsany sanoi.

Tänään tehdyn pikakyselyn mukaan vaatimus pääministerin erosta näyttää jakavan unkarilaisten mielipiteitä. Eroamista vaati 43 prosenttia vastaajista ja Gyurcsanyn pysymistä vallassa kannatti 47 prosenttia. Tulokset ovat suuntaa-antavia, sillä tutkimukseen vastasi vain 500 täysi-ikäistä unkarilaista.

Asiantuntijoiden mukaan pääministeri saattaa joutua ennen pitkää eroamaan.

- Minun on vaikea kuvitella, että tämä ei aiheuttaisi keskipitkällä aikavälillä vaikeaa ongelmaa, jota on mahdoton ratkaista, etenkin kun puolet unkarilaisista on menettänyt kokonaan luottamuksensa häneen, arvioi tutkija Ervin Csizmadia Unkarin tiedeakatemiasta.

Mielenosoitukset jatkuivat

Mielenosoitusten syynä oli paljastus Gyurcsanyn valehtelusta. Pääministeri tunnustaa julkisuuteen vuotaneessa nauhoituksessa, että hallitus antoi ennen vaaleja vääriä tietoja maan talouden tilasta ja salasi säästösuunnitelmat.

Oppositio vaati heti pääministeriä jättämään tehtävänsä "moraalikriisin" takia.

Noin 10 000 ihmisen mielenosoitus ryöstäytyi väkivaltaiseksi mellakaksi pääkaupungin Budapestin kaduilla eilisiltana. Yhteenotoissa loukkaantui sata poliisia ja viisikymmentä mielenosoittajaa. Mellakka oli rajuin sitten kommunismin kaatumisen.

- Raivostuin siitä, mitä hän sanoi. En halua, että hänenkaltaisensa mies edustaa minua tai maatani, sanoi Tamas Pikarczyk, joka vietti yön tv-keskuksessa.

Unkarin oikeusministeri Jozsef Petretei tarjoutui jättämään hallituksen, mutta pääministeri ei hyväksynyt eronpyyntöä.

- Poliisi odotti rauhallista mielenosoitusta, emmekä olleet varautuneet tällaisiin hyökkäyksiin, Petretei kertoi.

Protestointi jatkui tänään, kun parlamentin eteen kokoontui viitisensataa hallituksen vastustajaa. Mielenosoitus sujui kuitenkin rauhallisesti.

Pääministeri myönsi hallituksen valehdelleen

Gyurcsanyn hallitus kaunisteli ja kierteli todellisuutta ennen viime kevään vaaleja. Keskustelua käytiin muun muassa veronkevennyksistä ja "myötätuntoisesta kapitalismista", vaikka valtiontalous oli kuralla.

Julkisuuteen vuotaneessa nauhassa Gyurcsany keskusteli hallituksen virheistä kansanedustajien kanssa viime toukokuussa.

- Meillä ei ole paljoa valinnanvaraa. Ei ole, koska töppäsimme, emme vähän vaan paljon. Mikään muu Euroopan maa ei ole ollut yhtä tyhmyri, Gyurcsany sanoi nauhalla.

- Olemme selvästikin valehdelleet kuluneet puolitoista, kaksi vuotta. Ei voi mainita yhtään merkittävää hallituksen tekoa, josta olisimme ylpeitä, paitsi sitä, että onnistuimme pelastamaan hallituksen jyrkänteen partaalta. Ei yhtään.

- Valehtelimme aamulla ja valehtelimme illalla, hän lisäsi.

Hallitus nostaa veroja ja leikkaa etuuksia

Gyurcsany sanoi hallituksensa jatkavan talousuudistuksia, joista mielenosoitukset alun perin saivat alkunsa. Protestoijia ovat närkästyttäneet erityisesti aikeet kiristää veroja sekä korottaa terveydenhuollon ja yliopistojen maksuja.

Myös EU kehotti Unkaria pitämään kiinni talouden vakauttamisesta. Komissio myönsi, että toimet voivat tehdä kipeää.

Hallituksen luottamus joutuu koetukselle puolentoista viikon päästä paikallisvaaleissa. Sosialistien odotetaan kärsivän rökäletappion.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.