Unkarilaista kasviskeittoa, lihapataa, jugurttia ja myslijäähdykettä 6.10.2001

Toim. Sari-Leena Heilanen

Unkarilainen keittiö tarjoaa herkullisia keittoja ja houkuttelevia pataruokia sekä hunajalla maustettuja suussasulavia jälkiruokia.

Letscho kasviskeitto


(tarjoillaan kylmänä tai kuumana)

n. 1kg kuorittuja perunoita
1 purkki Letscho-ateriakastiketta (680g)
koristeluun tuoreita mintulehtiä

Keitä perunat kypsiksi kaada melkein kaikki keitinvesi pois, lisää letschokastike, soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vähän vettä, kiehauta. Tarjoile keitto mintunlehdillä koristeltuna.

Unkarilainen pörkölt lihapata

700g lihaa (possua, nautaa, hirveä, lammasta tai broileria)
3 rkl öljyä
2 isoa sipulia
3 valkosipulin kynttä tai 4 tl valkosipulitahnaa/murskaa
2 isoa paprikaa
1 iso tomaatti
5 rkl chiliketchuppia tai 2 tl tulista paprikatahnaa/paprikajauhetta
(1dl perunamuusihiutaleita)
vettä

Leikkaa liha kuutioiksi, leikkaa sipuli-, paprika- ja tomaatti paloiksi ja murskaa valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi. Kuullota sipuli pannulla, lisää lihat ja ruskista. Laita ruskistetut ainekset pataan lisää n.1 litra vettä sekä paprikakuutiot, tomaattikuutiot, valkosipuli ja chiliketchuppi tai tulinen paprikamurska/jauhe. Keitä tasaisella lämmöllä noin tunti. Tarkista maku lisää tarvittaessa chiliketchuppia ja valkosipulitahnaa. Lisää vielä 1 dl perunamuusi hiutaleita sekoita hyvin ja anna kiehua sakeaksi. Unkarissa Pörkölt-lihapata tarjoillaan Röstiperunoiden tai upporasvassa keitettyjen taikinapallojen kanssa. Tarjoile annos pustansalaatin ja majoneesin kera.

Unkarilainen jogurtti & myslijäähdyke

2 dl vanilja jogurttia
1 dl kookos- tai omenamysliä
monikukkaishunajaa tai maustettua jälkiruokahunajaa

Kaada jogurtti pakkasen kestävään astiaan, lisää mysli ja monikukkaishunajaa, sekoita hyvin. Sulje kansi tai peitä astia kelmulla, pakasta n.2 tuntia annoksen koosta riippuen. Irroita "kakku" lämpöisellä vedellä astiaa valellen, kumoa tarjoilulautaselle ja koristele monikukkaishunajalla / maustetulla jälkiruokahunajalla.

Lue myös:

    Uusimmat