Ulosmarssi keskeytti Ylen ohjelmat

Yleisradion johto pitää työntekijöiden ulosmarssia laittomana toimena. Mielenilmauksen taustalla on Yleisradion eilinen ilmoitus yt-neuvotteluista.

Yleisradion kaikkien radiokanavien ja tv:n lähetykset katkesivat kello 14:n aikaan, kun kaikki ohjelmatyöntekijät ja toimihenkilöt marssivat ulos työpaikaltaan. Ohjelmakatkos kestää puoleenyöhön saakka.

Yleisradion teknisten puheenjohtaja Pekka Arponeva kertoi, että päätös ulosmarssista tehtiin teknisten ja ohjelmatyöntekijöiden kokouksessa aiemmin tänään. Ulosmarssijat siirtyvät Eteran tiloihin osoitteeseen Pasilankatu 4 A pitämään kokousta.

Yleisradio ilmoitti eilen aloittavansa lokakuussa yt-neuvottelut 100-200 työntekijän irtisanomiseksi. Tarkoituksena on vähentää henkilöstöä kaiken kaikkiaan yli 400:lla nykyisestä 3 600:sta. Vähennyksiä on tulossa siitäkin, että 370 Ylen työntekijää siirtyy eläkkeelle vuoteen 2008 mennessä.

Ylen hallintoneuvosto hyväksyi maanantaina toimitusjohtaja Mikael Jungnerin tekemän säästöesityksen.

Ylen johto pitää ulosmarssia laittomana

Yleisradion johto pitää työntekijöiden ulosmarssia laittomana työtaistelutoimena.

Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner ei kuitenkaan vielä tänään halunnut arvioida, viekö yhtiö ulosmarssin työtuomioistuimeen tai mihin muihin toimiin se voi ryhtyä työtaistelun vuoksi.

-Tämä on valitettavaa. Tämä on myös laiton työtaistelutoimenpide, joka kohdistuu valitettavasti kansalaisiin ja tv-maksun maksajiin. Tätä tv-luvan maksajille pahoittelen, Jungner sanoi.

Jungner ei lähtenyt arvioimaan, millaisia vaikutuksia työntekijöiden protestilla on säästöistä käytäviin neuvotteluihin.

Ylen henkilöstön tunnelmat ristiriitaisia

Tuottajana YleX- ja YleQ-radiokanavilla työskentelevä Pia Ljungman piti ulosmarssia erittäin aiheellisena. Hänen mukaansa Yleisradion väellä on huoli siitä, pystyykö yhtiö takaamaan jatkossa laadukkaan ohjelmiston.

Osa Yleisradion henkilöstöstä ei kuitenkaan ollut samaa mieltä, kertoi eräs nimettömänä pysyttelevä yhtiön työntekijä. Hänen mukaansa monet lähtivät työpaikaltaan haluttomasti ja jotkut jäivät jopa töihin.

Journalistiliitolle sakot yleläisten ulosmarssista?

Ammattiliittojen on vaikea pysäyttää työntekijöitä marssimasta ulos, vaikka niiden velvollisuus on valvoa, että voimassa olevia sopimuksia ei rikota. Se tietää lähes aina laskua liitoille valvontavelvollisuuden rikkomisesta.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Pekka Laine arvioi, että noin kaksi kolmasosaa Yleisradion työntekijöistä on sen jäseniä.

-Meiltä lähtee aina luottamusmiehille faksi ja puhelimitse pyydetään, että he tekevät kaikkensa työtaistelun estämiseksi. Tällaisissa tilanteissa se on kuitenkin ylivoimainen tehtävä, Laine sanoi.

Alan riidat ratkotaan yleensä välimiesmenettelyssä eli sieltä Journalistiliitolle tulee nytkin kaikella todennäköisyydellä sakot.

Työnantajajärjestöt ovat yleisesti arvostelleet laittomista työtaisteluista määrättävien sakkojen pienuutta.

Laine toivoo, että kaikesta huolimatta yt-neuvottelut Yleisradiossa pidetään rakentavassa hengessä. Hänen mukaansa media-alan yt-neuvotteluissa henkilöstövähennykset ovat yleensä pienentyneet tuntuvasti yritysten alkuperäisistä tavoitteista.

Edellisen kerran Ylen radiotoiminta keskeytyi kolme vuotta sitten, kun työntekijät vastustivat vireillä ollutta radiouudistusta. Televisiokanavat pimenivät vuoden 2001 helmikuussa, kun työnseisauksen syynä oli uuden toimintamallin käyttöönotto.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat