Ullakon seiniin kipsilaastilla hiertopintaa

Kutistumattomalla kipsilaastilla voidaan täyttää kertavedolla jopa 50 millimetrin kolot. Hiertopinta on kaunis ja elävä.

Kun lämmöneristyslevyt oli saatu paikalleen, vuorossa oli päätyseinien tasoitus kipsilaastilla, johon tehdään hiertopinta. Tämä laasti poikkeaa totutuista aika tavalla. Sillä voidaan täyttää kertatäytöllä jopa 50 millimetrin syvyisiä koloja, koska se ei kutistu. Erityisen käytännöllistä tämä on harkkotaloissa.

Ennen laastin levitystä kipsilevyjen saumat kitattiin ja nauhoitettiin. Saumoihin vedettiin ensin kipsipohjainen hienotasoite, johon paperinauha painettiin ja peitettiin heti sen jälkeen samalla tasoitteella. Tasoite oli 80-prosenttisesti kipsipohjaista, joten se sopii yhtä hyvin nauhoitukseen kuin itse pinnan tekoon. Liima-aineita on riittävästi – se ehkäisee nauhojen irtoilua, jos seinä maalataan. Tasoite on myös kevyt hioa, joten ei ole vaaraa siitä, että kipsilevyn pinta vahingoittuisi hiomisvaiheessa.

Koska täällä ei maalattu vaan viimeisteltiin seinä kipsimassalla, nauhojen päälle ei olisi välttämättä tarvittu tuota toista tasoitusta.Teimme sen tässä kuitenkin mallin vuoksi niille, jotka haluavat maalata tai tapetoida tällaisen seinän.

Tasoitteen kuivuttua seinään vedettiin telalla yleispohjuste, joka sopii kaikille huokoisille, imukykyisille pinnoille. Sen tarkoitus on antaa hyvä tarttuvuus kipsilaastille.

Kipsilaastin sekoittamisessa on oltava tarkkana. Tämä laasti ei ole aivan tavallista. Jauhon annetaan ensin imeytyä veteen kaikessa rauhassa 5–10 minuuttia – jopa paljun kopistelua on vältettävä – minkä jälkeen se sekoitetaan maltillisesti. Useimmista muista laasteista poiketen liian voimallista vatkaamista on vältettävä, sillä se kiihdyttää reaktiota ja lyhentää huomattavasti laastin työaikaa. Oikein sekoitettua laastia voi käyttää olosuhteista riippuen 30–45 minuutin ajan.

Laasti nostellaan seinälle reiluina annoksina. Tässä vaiheessa sitä ei tarvitse sen kummemmin tasoitella. Kun sitä on seinällä riittävän paksu kerros, se vedetään kahteen kertaan suoraksi pitkällä alumiinilinjarilla: ensimmäisellä kerralla linjaria pidetään suorassa kulmassa seinään nähden tarkoituksena jättää laastia seinään vähintään viiden millimetrin vahvuudelta, toisella loivennetaan kulma noin 45 asteeseen.

Ensimmäisellä kerralla siis tavallaan oikaistaan pinta, toisella se tasoitetaan. Tällä kertaa tavoitteena ei ollut täysin tasainen pinta, joten ohjureita ei käytetty kuin ikkunan vieressä.

Kun pinta oli seissyt noin tunnin verran, sitä alettiin hiertää vaahtokumihiertimellä, jota kasteltiin aika ajoin vesiämpärissä. Tässä jokainen saa käyttää vapaasti omaa luovuuttaan ja tehdä seinään sen näköiset kuviot kuin kauneimmaksi näkee. Samalla voi halutessaan myös täyttää pintaan mahdollisesti jääneitä koloja.

Seinän annetaan kuivahtaa, minkä jälkeen pinta käsitellään joko samalla praimerilla, jota käytettiin kipsilevyjen pintaan tai maalataan hengittävillä maaleilla.

Ammattikäyttöön laastista on oma versionsa, joka on tarkoitettu koneella levitettäväksi ja ruiskutettavaksi.

Lisätietoja:

(JKA 18.4.2008)

Lue myös:

    Uusimmat