Ulkotulia ei saa polttaa puutarhapöydällä – lue muutkin ohjeet

Erilaiset ulkotulet, lyhdyt ja kynttilät aiheuttavat varomattomasti käsiteltyinä usein vähintäänkin vaaratilanteita. Etenkin talvisin kynttilöitä poltetaan yhä enemmän ulkona – ongelmat eivät silti vähenny.

Viimeksi viikonloppuna helsinkiläisperhe oli vaarassa, kun ulos terassille sytytetty ulkotuli laajeni kodin tulipaloksi. Suomen pelastusalan keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino pitää tapausta melko klassisena.

– Usein parveke mielletään jo ulkotilaksi, eikä kuitenkaan hoksata sitä, että parveke on kyllä edelleen tulen käsittelemisen kannalta sisätilaa. Se ulkotuli kuuluu sinne aivan ulos poltettavaksi, eikä ulkonakaan minkään pöydän päälle. Ulkotuli kuuluu maanpinnalle ja sinnekin se pitää tukea kunnolla, etteivät tuulet siirrä sitä minnekään, Leino ohjeistaa.

Parvekkeella olevia kynttilöitä ja lyhtyjä pitää Leinon mukaan käsitellä aivan samalla tavalla kuin oltaisiin olohuoneessa.

– Varsinkin, jos parveke on lasitettu, sitä suuremmalla syyllä tulen kanssa pitää olla varovainen. Ulkotulet eivät kuulu parvekkeelle. Parvekkeelle voi laittaa lyhtyjä tai kynttilöitä kuin sisällekin. Tosin niitä, kuten kaikkia tulia, pitää myös vahtia.

Tuikkukynttilät lämpöä johtamattomalle alustalle

Nykyään käytetään paljon tuikkukynttilöitä eli lämpökynttilöitä. Niitäkin käytettäessä on hyvä painaa mieleen muutama seikka. Leino tietää, että monesti juuri tuikkuja käsitellään väärin.

– Ne on yleensä kyllä laitettu ihan oikein metalliselle tarjottimelle. Ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä sitä, että metallinenkin tarjotin kuumenee jossakin vaiheessa. Sitten voi käydä niin, että se puutarhapöytä syttyy palamaan tai sulaa niin, että kaikki steariinit valuu väärään paikkaan ja sytyttävät sitten pöydän, seinän tai jopa koko talon palamaan, Leino varoittelee.

Leinon mukaan alaspäin lämmittävät kynttilät, esimerkiksi juuri tuikkukynttilät, on asetettava palamattomalle lämpöä johtamattomalle alustalle.

– Metallinen tarjotin kannattaa siis laittaa pannunalustalle, joko korkkiselle tai kiviselle. Korkki tai kivi ei metallitarjottimen alustana johda lämpöä, Leino sanoo.

Tuikkukynttilät ovat suosittuja Suomessa. Niitä kannattaa polttaa toisistaan erillään, sillä ne hohkaavat lämpöä paitsi alas myös sivuille.

Lyhty kannattaa ripustaa – ulkotuli etäälle

Lyhdyt toimivat Leinon mukaan ilman alustaakin, sillä niissä ilma kiertää ja lämpö häviää niistä muualle kuin alaspäin. Lyhty kannattaa kuitenkin ripustaa.

– Roikkuessaan lyhty on kaikkein turvallisin. Lyhtyjen käytössä ei sillä tavalla olekaan suuria ongelmia, Leino pohtii.

Ulkotulia on nykyään monenlaisia. Leinon mukaan suurimmat ovat melkeinpä ison ämpärin kokoisia – sinänsä myös näyttäviä ja hienoja. Ulkotuli kannattaa sijoittaa useiden metrien päähän asumuksesta tai aidasta.

– On vaikea sanoa yleispätevää sääntöä, mutta jos nyt lähdetään neljästä metristä eteenpäin. Siinäkin täytyy muistaa se, että palaessaan ulkotuli kevenee ja alkaa helposti tuulen mukana siirtyä, jos ei sitä tueta, esimerkiksi kivillä, paikoilleen.

Kaikki ulkotulet ovat Leinon mukaan turvallisia Suomessa, jos niitä osataan käyttää oikein. Kaikkea pystytään myös haluttaessa käyttämään väärin.

– Kannattaa aina lukea kaikista ulkotulista käyttöohjeet. Jopa kaikisssa kaupoissa myytävissä lyhdyissä on yleensä käyttöohjeet luettavissa. Kaikki valmistajat ovat ne latineet ja niihin kyllä todella kannattaa aina perehtyä ennen kuin sytyttää tulen, Leino muistuttaa.

Kaikkea tulta valvottava – myös yöllä

Öljylyhdyt eivät Leinon mukaan ole viime aikoina aiheuttaneet ongelmia. Öljylyhty ei ole samanlainen avotuli kuin kynttilät, joten käsitteleminen on helpompaa.

– Se yleensä ripustetaan jonnekin, eikä sitä näin ollen pidetä muiden pintojen läheisyydessä. Öljylyhty ei myöskään lämmitä alaspäin eli se sopii aivan hyvin pöydälle laitettavaksi.

Leinon mukaan kaikkea tulta pitää aina valvoa, myös ulkotulta, säännöllisin väliajoin.

– Tulta ei saa koskaan myöskään jättää palamaan yön yli niin, ettei välillä katso mitä tulelle kuuluu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat