Mainos

Ulkoministerin paikasta kiivas huhumylly: Alexander Stubb vai Olli Rehn?

Vaikka hallitusneuvotteluissa vierähtää vielä muutama viikko ennen ministerisalkkujen jakoa, keskustelu niistä käy jo kiivaana. Kovinta keskustelu on tulevan ulkoministerin nimestä. Paikalle on pidetty itsestään selvänä kokoomuksen puheenjohtajaa Alexander Stubbia, mutta ulkoministeriksi saattaakin nousta entinen EU-komissaari, keskustan Olli Rehn.

Hallituksen muodostaja, tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kokosi tulevan joukkonsa tänään ensi kertaa Smolnaan käymään läpi edessä olevien hallitusneuvottelujen kiemuroita.

Varsinaisesti hallitusneuvottelut pääsevät liikkeelle maanantaina aamupäivällä. Tarkoitus on että hallitus voidaan nimittää toukokuun loppuun mennessä, kun presidentti Sauli Niinistö saa tehtyä kuusipäiväisen vierailunsa Meksikoon.

Ministerinimet päätetään vasta aivan hallitusneuvottelujen loppuvaiheessa, mutta hallituspohjan selvittyä paikoista käydään jo vilkasta taustakeskustelua. Käytännössä puolueet jakavat pääministerin jälkeen ensin valtiovarainministerin ja sitten ulkoministerin tehtävät. Sen jälkeen ovat vuorossa muut ministerinimet ja mm. eduskunnan puhemiehen paikka.

Kovin keskustelu on syntynyt siitä, kenestä tulee uusi ulkoministeri. Alkukommenteissa paikalle pidettiin itsestään selvänä kokoomuksen puheenjohtajaa Alexander Stubbia, mutta ulkoministerin tehtävien hoitaminen samaan aikaan puolueen ja kokoomuksen ministeriryhmän johtamisen kanssa saattaa olla mahdoton yhtälö. Siksi pidetäänkin mahdollisena - jopa todennäköisenä - että Stubb ottaisi itselleen elinkeinoministerin salkun. UIkoministerin paikan saisi tässä tapauksessa eduskuntaan EU-parlamentista noussut entinen EU-komissaari Olli Rehn (kesk.).

Perinteisesti myös presidentillä on vahva sananvalta uudesta ulkoministeristä päätettäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.