Ulkoministeri Valtonen MTV Uutisille: Yleensä kansainvälisiä sopimuksia koskeva kansalaisaloite ei etene eduskunnassa

Kansalaisaloite Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatin lakkauttamisesta ei ole etenemässä 1:59
Katso video: Näin ulkoministeri Valtonen kommentoi Venäjän konsulaattia Ahvenanmaalla lopetettavaksi vaadittavaa kansalaisaloitetta.

Kansalaisaloite "Venäjän konsulaatin lakkauttaminen Ahvenanmaalla" sai keskiviikkona vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kasaan.

Lain mukaan kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä. Muut eduskunnan toimivaltaan kuuluvat asiat jäävät aloiteoikeuden ulkopuolelle. 

Venäjän konsulaattia Ahvenanmaalla sitovat kansainväliset sopimukset. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) painottaa MTV Uutisten haastattelussa, että eduskunta päättää miten kansalaisaloitteen käy, mutta kansainväliset sopimukset eivät kuulu kansalaisaloitteiden aloiteoikeuden piiriin.

Se on toki eduskunnan asia päättää, ottaako se kansalaisaloitteen käsittelyyn. Yleensä on toki niin, että kansainvälisiä sopimuksia koskeva aloite ei etene eduskunnassa ja toinen on toki se, että tässä ei edellytetä siltä osin lainsäädäntömuutosta, mikä olisi eduskunnan toimivallassa, sanoo Valtonen.

Eilen suljettiin Venäjän toimesta Suomen konsulaatti Pietarissa ja vastatoimena Suomi sulkee Venäjän konsulaatin Turussa sunnuntaina. Venäjän konsulaatti Ahvenanmaalla toimii kuitenkin eri kansainvälisten sopimusten puitteissa. 

Tähän Ahvenanmaan konsulaattiin liittyy merkittävästikin kansainvälisiä sopimuksia. Sitä sitoo myös tapaoikeus sen vuoksi, että kyse tosiaankin on kymmeniä vuosia sitten tehdyistä sopimuksista. Mutta selvitystyö on nyt käynnissä ja on erittäin hyvä, että tämä oikeudellinen pohja varmistetaan ja sen jälkeen on mahdollisuus tehdä ratkaisuja. 

Ulkoministeriön selvitys Ahvenanmaan Venäjän konsulaatin asemasta valmistuu noin kuukauden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat