Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Itä-Ukrainan kontaktilinjalla – Joukkojen vetäytyminen vaikuttaa toimivan

5:22
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi Ukrainan tilannetta ja osapuolten vetäytymisen vaikutuksia keskiviikkona 30.10.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan itäukrainalaisten separatistien ja Ukrainan armeijan joukkojen vetäytyminen kontaktilinjan sovituilla kolmella alueella näyttää toimivan. Haavisto vieraili perjantaina Itä-Ukrainan kontaktilinjalla Stanytsja Luhanskissa.

Ukraina ilmoitti joukkojensa vetäytymisestä tiistaina, ja myös kapinallisten edustaja kertoi separatistijoukkojen vetäytymisestä. Vetäytyminen on osa Ukrainan hallinnon ja Venäjän tukemien kapinallisryhmien neuvotteluita.

Rajanylitys on sujunut, ja esimerkiksi separatistialueilla asuvat vanhemmat ihmiset ovat hakeneet eläkkeitään Ukrainan puolelta.

– Ylityspisteet ovat pieniä, noin kahden kilometrin levyisiä, kun kontaktilinjan pituus on 300 kilometriä. Nyt puhutaan kolmesta kohdasta, joissa vetäytyminen tapahtuu kahden kilometrin matkalla, Haavisto sanoi puhelimitse STT:lle.

Separatistien ja Ukrainan armeijan joukot ovat vetäytyneet kilometrin päähän kontaktilinjasta.

Haavisto kuitenkin huomautti että, muualla on edelleen tulitaukoloukkauksia eli taistelut muilla alueilla eivät ole kokonaan päättyneet.

Sukulaiset tapaavat toisiaan

Haavisto matkusti Kiovasta perjantaina iltapäivällä helikopterikyydillä kontaktilinjalle.

– Tapasimme täällä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin (tarkkailumission) edustajia, jotka seuraavat vetäytymistä, Haavisto kertoi.

Kontaktilinjalla on hänen mukaansa nyt paljon päivittäistä liikennettä. Sinne on myös rakennettu tilapäinen silta separatistialueen ja Ukrainan joukkojen hallitseman alueen välille.

– Selvästi Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kaudella on alkanut (joukkojen) vetäytyminen muutamassa pisteessä separatistialueen ja Ukrainan välisellä rajalla, ja on tietysti aika lupaavaa, että tällaiseen kehitykseen on päästy.

Haavisto kertoi, että rajanylityspaikoilla on rauhallista, ja Etyjin edustajien mukaan sovituissa pisteissä rajanylitys on sujunut. Sukulaiset tapaavat toisiaan, ja ihmiset käyvät hankkimassa tavaroita Ukrainan puolelta. Haaviston mukaan päivän mittaan sadat ihmiset tulevat rajan yli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja