Ulkomaiset lehdet: Itävalta vaikutti vaaleihin

Tarja Halosen voitto presidenttivaaleissa ei noussut suureksi uutiseksi Pohjoismaiden ulkopuolella.

Monet eurooppalaiset lehdet tyytyivät lyhyisiin uutistoimistoilta poimittuihin sähkeisiin. Itävaltalaiset Der Standard ja Die Presse arvelivat Esko Ahon ja Halosen käymän sananvaihdon Itävalta-boikotista vaikuttaneen vaaleihin. Ennakkojutuissaan nämä ja monet muutkin lehdet arvelivat, että Itävalta-kiista saattaisi jopa ratkaista vaalit Ahon hyväksi.

Espanjalainen El Pais antaa Haloselle tiukasta linjasta täyden tunnustuksen, ja kirjoittaa hänen puolustaneen "loistavasti" EU:n yhteistä linjaa Itävaltaa kohtaan ja äärioikeistoa vastaan. Samoilla linjoilla oli portugalilainen Diario de Noticias.

Otsikot noudattivat maasta riippumatta teemaa "Suomalaiset valitsivat ensimmäisen naisen presidentiksi". Lähes jokaisessa jutussa mainitaan, että Halonen on paitsi yksinhuoltaja ja punatukkainen myös kirkosta eronnut, entinen Setan puheenjohtaja ja entinen vasemmistoradikaali. Monet lehdet mainitsivat myös, että Suomessa naiset saivat äänioikeuden jo 1905.

Kehut Sveitsistä

Sveitsiläinen Neue Zürcher Zeitung ehätti kommentoimaan vaalitulosta pääkirjoituksessakin. Lehden mielestä suomalaiset antoivat muulle Euroopalle poliittisen kypsyyden oppitunnin.

Suomalaiset ovat osin itärajansa ansiosta oppineet erottamaan toivottavan ja mahdollisen, minkä takia populisteilla ja äärivoimilla ei ole Suomessa jalansijaa. Käänne Suomessa oli rauhanomainen ja epädramaattinen. Useimmat brittilehdet noteerasivat vaalit lyhyesti uutistoimistojen sähkeillä.

Guardian sattui epäonnekseen valitsemaan sähkeen, jossa kerrottiin Ahon johtavan, kun äänistä oli laskettu puolet. Talouslehti Financial Times teki omankin jutun, jossa arvioitiin naisten ratkaisseen tuloksen Halosen eduksi.

Saksalaisiin lehtiin ei koko uutinen ollut ehtinyt, mikä johtuu siitä, että Saksassa lehdillä on tapana panna sivunsa kiinni jo alkuillasta. Suurimpia kansainvälisiä uutisia eilisen lehdissä olivat kuitenkin Lontooseen päätynyt kaapattu kone, Itävallan vastainen boikotti ja Jörg Haiderin uhkailut, Saksan junaonnettomuus ja Pohjois-Irlannin kiristyvä tilanne.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat