Mainos

Ulkomainen vuokratyö houkuttelee rakennusalan yrityksiä

Rakennusalalla uskotaan, että suurin osa ulkomaisesta työvoimasta tulisi Suomeen pääosin vuokratyönä siitäkin huolimatta, että uusista EU-maista saapuvan työvoiman maahantulorajoitukset poistuisivat.

Rakennusalalla halutaan jatkossakin vuokrata työvoimaa uusista EU-maista.Yritysten mukaan rekrytointi kuulostaa hankalalta vuokratyön käyttöön verrattuna.

MTV:n uutisten eilen julkistaman kyselyn mukaan suurin osa kansanedustajista on sitä mieltä, ettei maahantulorajoituksia enää vapun jälkeen tarvita.

Samoilla linjoilla on myös STTK ja Akava. SAK puolestaan haluaisi vastapainoksi lakimuutoksia valvonnan helpottamiseksi.

Yritykset tyytyväisiä

Jättimäinen ostosparatiisi nousee Pirkanmaalle Lempäälän pitkälti ulkomaisin voimin. Työmaalla ahertaa toistasataa ammattimiestä pääosin Puolasta. Ammattimies tienaa täällä puolessa vuodessa enemmän kuin runsaan vuoden aikana kotimaassaan. Tyytyväisyyttään todistavat myös valvoja sekä vuokratyötä välittävä ja sitä ostava yritys.

- Niin kuin sanottu nämä yritykset ja firmat, jotka välittävät näitä tekijöitä Suomeen, niin he tietävät mitä täällä tarvitaan ja osaavat hakea todella ammattilaisia. Nämä ovat ahkeria miehiä, aloittavat aamuisin seitsemältä työt niin kuin pitääkin ja tekevät niin pitkään kun sovitaan, osastopäällikkö Kari Bragge Sähköpeko Oyltä kertoo.

Vuokratyöllä kysyntää

Työmaalla uskotaan, että vierastyö virtaa Suomeen jatkossakin vuokratyön muodossa, siitäkin huolimatta että rekrytoinnin rajoitukset poistettaisiin tulevana vappuna.

-Yksityiselle, suomalaiselle työnantajalle on aika vaikea ryhtyä rekrytoimaan Puolasta väkeä ja taas yksittäisen puolalaisen työnhakijan on vaikea lähteä tänne Suomeen, koska he eivät tunne markkinoita, asiakaspalvelupäällikkö Jorma Lehmonen MSB-henkilöstövuokrauksesta painottaa.

Myös Rakennusliitossa arvellaan, että ulkomainen työvoima saapuu Suomeen uusista EU-maista jatkossakin yrittäjille vaivattoman ja joustavan vuokratyön muodossa.

- Suomen yhteiskunnan kannaltahan se on tietysti hankala asia, että ne veromarkat menee jonnekin muualle siitä tuotosta, mitä me täällä suomalaisilla rakennustyömailla teemme, aluetoimitsija Jari Koskipää, Rakennusliitosta kertoo.

Puolasta ja Virosta rakennustyöväkeä tuovista yrityksistä vain harva on rekisteröitynyt Suomeen. Puolen vuoden pätkissä Suomessa työskentelevät miehet maksavat hekin palkkatulostaan veron kotimaahansa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.