Mainos

Ulkomainen halpatyövoima jyrää siivous- ja ravintola-alalla

Ulkomaista halpatyövoimaa tulee Suomeen Viron lisäksi Bulgariasta, Puolasta ja Tshekeistä, sanoo Suomen pienyrittäjien puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen. Halpatyövoima koettelee erityisesti rakennusalaa, mutta myös siivous- ja ravintola-alaa.

- Myös metallipuolella on vastaavaa ongelmaa, mutta nimenomaan rakennusalalla on pieniä alihankintafirmoja, jotka toimivat suhteessa isoihin firmoihin. He ovat varmasti yksi suurimmista kärsijöistä ulkomaisen halpatyövoiman markkinoilla, Jyrkiäinen toteaa.

Helsingin Sanomat kertoo rakennusalan kärvistelevän erityisesti virolaisen - ja usein rikollisen - kilpailun vuoksi. Lehden mukaan taustalla ovat usein suomalaiset hämäräfirmat, jotka tuovat virolaisia rakennustyöläisiä Suomeen. Monet laiminlyövät veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Lehden mukaan viranomaisvalvonta on satunnaista eikä pelota alalla toimivia hämäräfirmoja.

Harri Jyrkiäisen mukaan ulkomainen halpatyövoima on pienyrittäjille suuri ongelma, ja osa toimijoista mitä todennäköisimmin hämäräfirmoja.

- Pinnan alla saattaa olla myös rikollista toimintaa, sanoo Jyrkiäinen.

- Suomalainen maksaa korkeat työnantajamaksut, eikä ulkoapäin tullut kilpailu vastaavaa noudata, summaa Jyrkiäinen ongelman, joka vie työtä suomalaisilta pienyrittäjiltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.