Ukrainan mielestä Saksa "rohkaisee Putinia" torjumalla aseiden toimitukset Ukrainaan

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba suomi lauantaina Saksaa siitä, että se on torjunut aseiden toimitukset Ukrainaan. Samalla Kuleba vaati Saksaa lopettamaan "yhtenäisyyden horjuttaminen" ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin "rohkaiseminen aloittaa uusi hyökkäys Ukrainaa vastaan".

Ukraina kehottaa länsiliittolaisia vahvistamaan puolustuskykyään. Yhdysvallat, Britannia ja Baltian maat ovat sopineet lähettävänsä Ukrainaan aseita, kuten panssarintorjuntaohjuksia ja ilmatorjuntaohjuksia.

Saksan lausunnot, joiden mukaan on mahdotonta toimittaa puolustuksellisia aseita Ukrainaan, eivät sovi yhteen vallitsevan turvallisuustilanteen kanssa, Kuleba sanoi Twitterissä.

Kuleba painotti, että "tänä päivänä lännen yhtenäisyys suhteessa Venäjään on tärkeämpää kuin koskaan".

Saksan merivoimien komentaja eroaa

Saksan puolustusministeriö puolestaan sanoi lauantaina, että merivoimien komentaja Kay-Achim Schönbach on eronnut tehtävästään johtuen kommenteistaan, jotka koskivat Venäjän ja Ukrainan kriisiä sekä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

– On helppoa antaa hänelle (Putinille) kunnioitusta, jota hän haluaa, ja jota hän luultavasti myös ansaitsee, Schönbach sanoi vierailullaan Delhissä.

Lisäksi Schönbachin mielestä on hölynpölyä, että Venäjän haluaisi liittää itseensä osia Ukrainasta, kertoo Bild-lehti.

Lauantaina Schönbach sanoi Twitterissä, että kommentit olivat ajattelemattomia ja että hän teki selvän virheen. Hän myös sanoi, että kyse oli hänen henkilökohtaisista mielipiteistä, ei Bundeswehrin eli Saksan puolustusvoimien kannasta.

Ennen tietoa komentajan erosta Saksan puolustusministeriön tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, etteivät Schönbachin kannanotot vastaan millään lailla ministeriön käsityksiä. Schönbachin täytyy selittää näkemyksiään armeijan esikuntapäällikölle, puolustusministeriön tiedottaja lisäsi.

Myöhemmin lauantaina Ukrainan ulkoministeriö sanoi kutsuneensa Saksan Ukrainan-suurlähettilään puhutteluun Schönbachin kommenttien takia.

Juttua päivitetty 22.01.2022 kello 23.37: Saksan merivoimien komentaja on jättänyt tehtävänsä.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja Ukrainasta – ulkoministeri Pekka Haavisto avaa, miksi neuvotteluita kannattaa jatkaa 3:26

Venäjä ja Yhdysvallat ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja Ukrainasta – ulkoministeri Pekka Haavisto avaa, miksi neuvotteluita kannattaa jatkaa

Lue myös:

    Uusimmat